IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК е загубила 253 млн. лева от изкупуването на ток от AES Гълъбово

Изкупуването на електроенергията от централата е обвързано с дългосрочни договори, припомни енергийният министър

13:39 | 10.07.15 г. 3
НЕК е загубила 253 млн. лева от изкупуването на ток от AES Гълъбово

Значителни загуби за НЕК от изкупуването на електрическа енергия, произведена от AES Гълъбово ТЕЦ Марица Изток 1, съобщи енергийният министър Теменужка Попова пред депутати по време на парламентарния контрол.

Данните на Петкова са, че през 2014 година Националната електрическа компания (НЕК) в качеството й на обществен доставчик е изкупила енергия от централата на стойност 493 млн. лева, а приходите от реализацията й са около 240 млн. лева, или загубите са към 253 млн. лева, отчете тя и припомни, че изкупуването на електроенергията е по силата на подписаните дългосрочни договори с централата и НЕК.

В отговор на депутатския въпрос на Филип Попов от БСП Лява България министърът съобщи и данни за изкупуването на електрическа енергия от комбинираното производство на „Видахим“. Преференциалната цена на компанията е 140 лева за мегаватчас, а през 2014 година от дружеството е изкупена енергия на стойност 37 млн. лева. Приходите за НЕК от реализирането на този ток са 27 млн. лева.

Петкова посочи, че на фона на други предприятия „Видахим“ не е големият проблем на енергетиката, но допълни, че компанията не произвежда електричество по високоефективен способ и това е причината вече да не се изкупува енергията от дружеството.

Отчетите на „Видахим“ показват, че 90% от приходите на компанията са от продажба на ток, а не на автомобилни гуми, каквато е основната дейност на предприятието, припомни още Петкова.

Изкупуването на електроенергия от високоефективно комбинирано производство е предвидено в Закона за енергетиката. Целта е да се подкрепят компаниите, прилагащи иновативни методи за производството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Така под дулата на нато и Пентагона и американския флаг в едно с икономическите си "съветници" от гръмките им университети престижно класирани на топ места по всевъзможни класации от самите тях и не на последно място щедро финансирани нонпрофити от титани милиардери като коч братя .... американския "бизнес" процъфтява по ново "демократизирания и освободен" от тях святчестито печеливши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
няма страшно, потребителите ще покрием загубата.недейте да преразглеждате договорите. ние ще плащаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
няма страшно, потребителите ще покрием загубата.недейте да преразглеждате договорите. ние ще плащаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още