IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Гърция не бива да всява паника, заяви Лукарски

Търговски загуби за България заради кризата в южната ни съседка към момента няма, заяви икономическият министър

13:35 | 09.07.15 г. 5
Кризата в Гърция не бива да всява паника, заяви Лукарски

Кризата с Гърция не бива да всява паника, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция след среща с търговско-икономическите съветници в търговските представителства на България в чужбина.

Подготвяме се за всеки един сценарий за Гърция, каза Лукарски и добави, че това, което се коментира в Министерски съвет, е да не се създава паника и да се рисуват различни сценарии, преди да е ясно какво ще се случи. Коментарът бе в отговор на въпрос как влияе ситуацията върху търговския ни стокообмен и отношения с Гърция, съобщи БТА.

Икономическият министър каза, че има заявен интерес от гръцки фирми, които да пренесат своята дейност в България, но това е нещо, което предстои. “В момента драмата е в развитие, изчакайте да преминем поне към второ действие”, каза министърът.

Кризата в Гърция не е в завършен етап, какво ще се случи ще се реши в неделя на срещата на ръководителите в ЕС, допълни Лукарски.

В отговор на въпрос дали страната ни търпи до момента някакви търговски загуби заради кризата министърът каза, че към момента загуби няма.

“Има плюсове и минуси от това, което се случва в Гърция. Стабилността на еврозоната е важна за стабилността на целия ЕС, за нас Гърция е съседна държава, с която имаме голям стокообмен”, посочи Лукарски и подчерта, че ние сме също особено заинтересовани проблемите в Гърция да се решат. "До този момент няма трусове в нашата банкова система, банките с гръцка собственост у нас са контролирани”, коментира още министърът.

През първото тримесечие на годината има и 3,5 пъти повишаване на инвестициите у нас спрямо същия период на миналата година, каза още Лукарски. Той заяви, че се надява до края на годината да се постигне още по-сериозен ръст и износът на малки и средни предприятия, включително и към държави извън ЕС, да се увеличи.

“С 12,9 процента е нараснал износът на България през първото тримесечие на тази година спрямо 2014 г., като ръстът е основно при износа към трети страни. Традиционно износът ни е към Холандия, Гърция, Германия, Русия, новост е ръстът на българския износ към трети страни - САЩ, Близкия и Далечния Изток - Индия, Китай, както и страните от Средна Азия - развиващите се икономики на бившите съветски републики”, каза Лукарски.

Той допълни, че е възможно някои търговски представителства да бъдат закрити заради липса на средства, но пък ще бъдат открити други в страни с перспективи за развитие на търговските отношения.

Александър Александров от търговското представителство във Виетнам посочи, че се работи за изграждане на преработващ хъб за виетнамски стоки в района на пристанище Варна. Стоян Николов, търговски представител в Пекин, пък посочи, че расте износът към Китай на български селскостопански продукти - зърнени храни, продукти от розово масло, подготвя се и проект за износ на кисело мляко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Кризата в Гърция не бива да всява паника, заяви Лукарски Милена - Неам Нервиhttp://vbox7.com/play:ffc443d8Лъже мръсника, преяжда с луканка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Или това, или стаята на лудия е облепена с много дебел пласт от мехурчести пликчета, от които в един момент няма да останат за "пукане"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Отговорът е .... СИВО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bigi
преди 8 години
Как така на онези мързеливци банките им са затворени и преводите към чужбина са забранени (отделно плащания в брой не са разрешени над 300-600 евро ли беше) и ние не усещаме кризата? Това значи,че или нямаме никакви икономически отношения с тях, или търговията ни помежду ни се извършва само в натура. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
"Калинке-Малинке" на къде ще ме понесеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още