IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пада лимитът за онколекарствата

Остават лимитите за плащане на болничната помощ

10:41 | 09.07.15 г.
Пада лимитът за онколекарствата

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши лимитът за онколекарствата да отпадне и да се отделят допълнителни средства за болниците със спешен прием, предаде „Фокус”.

Григор Димитров, член на Българска стопанска камара и на надзора на Касата, съобщи, че 10 милиона лева ще бъдат отпуснати от резерва на Здравната каса за 179 болници в страната, които той определи като гръбнака на спешната помощ. Други средства в размер на 28 млн. лева от преразпределение в бюджета на Здравната каса ще бъдат отпуснати за нови дейности в някои от болниците в страната. По думите му с тези две разпределения ще бъдат подпомогнати дейностите на болничната система. Григор Димитров уточни, че преразпределението е от административни разходи, които са необходими за системата, но могат да се отложат за следващите години.

Надзорният съвет вече ще отговаря директно за плащанията за хемодиализата, ражданията и онколекарствата, а не, както е било досега - районните здравноосигурителни каси. Лимитът за всички тях отпада.

Григор Димитров увери, че всяка стотинка от резерва, който е 93 милиона лева, ще бъде много внимателно преглеждана. Според него, когато се реши и проблемът с лекарствата за домашно лечение, Касата ще влезе в рамките на бюджета за тази година. Той обаче подчерта, че бюджетът, който Касата изпълнява, е нереален и нисък.

Лимитите за плащане на болничната помощ остават

Спирането на лимитите в болниците, постановено с определение на тричленен състав на Върховния административен съд, се отменя. Това реши вчера петчленният състав на ВАС, след като пред него бе подадена жалба от Министерски съвет срещу предишното решение.

Определението на тричленния състав е неправилно постановено, смята петчленният състав на съда. Действието на оспорен подзаконов нормативен акт може да бъде спряно от съда, при условие че то би могло да причини значителна или трудно поправима вреда, припомнят съдиите и посочват, че характерът и размерът на евентуалните вреди от действието на акта подлежат на доказване от оспорващия, което според тях не е налице.

Според петчленния състав на ВАС колегите им са спрели лимитите в противоречие с доказателствата по делото. Съдът не е обсъдил съдържанието на конкретните разпоредби, посочени за спиране, и по какъв начин предписаните от тези разпоредби правила ограничават възможността да се получи заплащане в пълен размер на извършената дейност при оказване на болнична медицинска помощ от лечебните заведения и засягат правата на пациентите, смятат още от ВАС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още