IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 юли

07:37 | 09.07.15 г.
Преглед на печата за 9 юли

Земята под "Кино Арена" в "Младост" се продава за 7 млн. лв.
в. Капитал Daily

Теренът на кино "Арена" в кв. "Младост" в София се продава на търг по искане на ОББ, става ясно от обявление в регистъра на частните съдебни изпълнители. Началната цена за парцела, който представлява паркинга на столичното кино и земята под постройките, е 7.04 млн. лв. Собственик на терена е "Кино Арена", което притежава едноименните две софийски кина. Имотът е с площ 24 дка и се намира точно срещу "Бизнес парк София". Върху терена може да се строи.

България е рекордьор в ЕС по харчене на пари за сигурност
в. Сега

Най-бедната държава в Европейския съюз - България, е сред най-щедрите по разходи за национална сигурност. По този показател тя е на второ място в ЕС, показват данни на Евростат. За 2014 г. страната е отделила 7% от бюджета за сектора, независимо че ефектът от изразходването на парите е незначителен. Преди нас е само Словакия. За сравнение, средно за Европа този показател е 3,7% от националните бюджети.

От данните на европейската статистика следва, че българските служби са най-обезпечените финансово. Годишният доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за работата на финансовото разузнаване през 2014 г. обаче не показва резултати, адекватни на инвестираните в него средства. Миналата година ще се запомни с огромния трус на финансовата система от сгромолясването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Въпреки че финансовото разузнаване би трябвало да е първият орган в държавата, забелязал знаците на приближаващата катастрофа, в доклада му няма нито дума за затварянето и източването на банката, което предизвиква огромен брой въпроси без отговор. Спестена е цялата информация дали ДАНС е изпращала предупреждения до други институции за източването на банката. Агенцията е една от институциите, които бяха най-критикувани за случилото се, но така и не даде обяснение за грандиозния си провал.

Пуснаха един от мостовете на "Тракия"
в. Сега

С 12 дни предсрочно завърши основният ремонт на един от мостовете на автомагистрала "Тракия", но работата продължава по още четири, съобщиха от регионалното министерство. Вече напълно е възстановено движението в двете посоки в участъка между км 75 и км 77 от аутобана между София и Бургас.

Този месец в ремонт остават съоръженията при км 61 - "Голямото Вършило", при км 63 - "Малкото Вършило", при км 67 - при с. Церово, и моста над река Тополница при км 77. До 20 юли се очаква да приключи ремонтът на моста над Тополница. По виадуктите при 61-ви и 67-и километър обаче ще се работи до края на ноември.

Зърното за хляб тръгва с цена от 300 лв./тон
в. Стандарт

В Монтана са сключени първите сделки с пшеница за хляб от новата реколта, каза за "Стандарт" Борис Ангелов, управител на стоковата борса в града. Цената в момента е 280-300 лв. за тон. Има и екзотични оферти от производители за цена от 400 и 450 лв., но тя не е реална и никой не преговаря за нея. В Добричко при старта на жътвата търговците предлагаха 290 лв. на тон, но само за седмица цената вече е скочила и в момента предложенията са за 340-350 лв. за тон франко пристанище.

Продават производителите, които нямат собствени складове. Мнозина зърнопроизводители задържат продукцията си в очакване на по-висока цена. В мелниците също има голямо количество зърно от предишната реколта, затова и те не бързат да купуват ново. Тази година качеството на пшеницата в Северозападна България е много високо. Почти няма разлика между фуражна и хлебна пшеница, твърди брокерът. Кризата в Гърция обаче затваря пазара за зърно с тази страна. Заради невъзможността за разплащания производителите са принудени да търсят нови пазари. Македония също не купува зърно. Но заради добрата реколта стопаните очакват добри печалби.

Евродепутатите с подкрепа за фермерите
в. Новинар

Да се вземат специални мерки, с които да се подпомогнат земеделските производители и те да получават справедлива възвращаемост от веригата на предлагане на храни. Това пише в резолюция, която беше приета от евродепутатите. В документа е записано още, че страните членки трябва да намерят нови пазари за продукцията си, която не могат да реализират заради руското ембарго.

Страните членки трябва да помогнат на фермерите да обединят силите си в организации на производители и да засилят влиянието им при договаряне, гласуваха още евродепутатите. „Трябва да използваме по-ефективно наличните инструменти, но също така ЕС трябва да положи повече усилия, за да подпомогне превръщането на млечния сектор в глобален лидер“, заяви Джеймс Никълсън от ЕКР, Великобритания.

Бедните семейства с първолаци ще получат по 250 лв.
в. Сега

За трета поредна година помощта за първолаците се запазва в размер на 250 лв., реши вчера Министерският съвет. Парите ще получат родителите с дете в първи клас наесен, ако имат доход от средно до 350 лв. на човек за последната една година. Доходният критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, с един родител и настанените в приемни семейства. Дирекциите "Социално подпомагане" ще приемат декларациите за помощта до края на септември по постоянен адрес, след като детето бъде записано в училище, а тези, които не си пратят детето в класната стая, ще трябва да върнат парите.

Броят на първолаците от бедни семейства обаче намалява в последните години. През 2013 г. държавата е помогнала с 12.2 млн. лв. на 48 845 деца. Миналата година броят им е малко над 47 хил., за които са платени 11.8 млн. лв., въпреки че миналата есен повече деца бяха записани в първи клас. Средно около 70 на сто от всички първолаци получават помощта от 250 лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още