IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство продължава растежа си през май

Показателят нараства с 0,4% в сравнение с април, сочат данни на НСИ

12:02 | 08.07.15 г.
Промишленото производство продължава растежа си през май

През май индексът на промишленото производство* нараства с 0,4% в сравнение с април, изчислен на месечна сезонно изгладена база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През април промишленото производство се върна към растеж след два поредни месеца на спад.

През май на годишна календарно изгладена база индексът на промишленото производство регистрира ръст от 3,9%, изпреварвайки силните 2,9 на сто, отчетени през март. През април индикаторът забави темпото на годишния ръст основно заради намаленото производство на превозни средства (без автомобили) и тютюневи изделия.

Месечният ръст на индикатора през май се дължи на ръста в преработващата промишленост - с 1,1%, и в добивната промишленост - с 0,2%. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 1,8%.

През май националната статистика отчита по-значителен ръст в преработващата промишленост при производството на превозни средства, без автомобили - с 13,3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12,0%, на метални изделия, без машини и оборудване - със 7,9%, на изделия от други неметални минерални суровини - с 6,7%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,6%. Спад е регистриран при производството на кожи и изделия от обработени кожи без косъм - с 12,6%, на химични продукти - с 12,5%, на мебели - със 7,8%, и на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,4%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,6%, в преработващата промишленост - с 4,0%, и в добивната промишленост - с 0,7%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 30,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 19,2%, производството на електрически съоръжения - с 19,1%, производство на метални изделия, без машини и оборудване - със 17,6%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 12,9%.

Намаление има при производството на химични продукти - с 13,1%, на облекло - с 11,1%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,7%, на тютюневи изделия - със 7,6%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още