IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 юли

07:42 | 03.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 3 юли

Трима са кандидатите за екоконцесията на плаж "Корал"

В. Капитал Daily

Първата екоконцесияв България – за плаж "Корал", привлече три групи инвеститори. Въпреки обществения интерес по темата обаче тръжната комисия отказа да допусне представители на медиите на отварянето на офертите. По информация на "Капитал" до крайния срок за подаване на оферти са постъпили три предложения – на фирмата, която стопанисваше плажа до 2014 г., "Райд екстрийм", на сдружение "Да спасим Корал" и на фирма, свързана със Сава Чоролеев, чиято компания "Прайм пропърти" има терен в района.

Гръцките компании се готвят за загуби

В. Капитал Daily

Гръцките експортни компании могат да загубят 80 млн. евро на седмица след въвеждането на контрола на капиталите и в случай че банковата ваканция продължи по-дълго. Оценката е на Асоциацията на гръцките износители, цитирана от англоезичното издание на "Катимерини". От браншовата организация прогнозират недостиг на вносни стоки на стойност 600 млн. евро седмично. Представители от редица сектори в търговията и индустрията предупреждават, че ако банките останат затворени повече от 10 дни, запасите с вносни продукти и суровини ще се изчерпат, което ще доведе до проблеми в производството.

През следващите няколко седмици се очaква вносът да спадне с близо 28%, а износът - с около 7%. По всяка вероятност това ще сложи край на тенденцията на ръст в експорта и ще доведе до значителен недостиг на вътрешния пазар, като първо това ще се усети при машините и резервните части, а после и при пресните хранителни продукти, основно месо и сирене.

Москов прати бившия си шеф на прокуратурата

В. Сега

Министърът на здравеопазването Петър Москов е дал на прокуратурата бившия вече директор на столичната болница "Св. Анна" Димитър Димитров. Сигналът е заради загубата на близо 7 млн. лв. от парите на болницата, които са били вложени във фалиралата КТБ, поясни Москов пред Би Ти Ви. Преди да стане министър, Москов работеше именно в "Св. Анна". Наскоро Димитров беше и уволнен от Москов от директорското място в болницата, отново заради неспазването на изискването да не се влагат повече от 25% от парите на държавните търговски дружества в една и съща банка.

Съдиите от ВКС поискаха още по-радикална реформа

В. Сега

Предлаганата от министъра на правосъдието Христо Иванов съдебна реформа е в правилната посока, но трябва да се действа по-радикално. Това е становището на пленума на Върховния касационен съд (ВКС). Съдиите подкрепят разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, но смятат, че избраните от съдийската общност членове трябва да имат превес. В предлагания проект се предвижда съдиите да избират шестима от общо 13 членове. ВКС подкрепя намаляването на мандата на ВСС от пет на четири години, както и премахването на тайното гласуване в съвета.

НСО ще продължи да пилее сили за охрана на широк кръг застрашени

В. Сега

Безразборното пилеене на ресурси на Националната служба за охрана (НСО) ще продължи и в бъдеще. Депутатите от ГЕРБ направиха предложения при второто четене в парламентарната комисия за спецслужбите в новия закон да се запише, че НСО ще се грижи за сигурността и на "други лица, свързани с националната сигурност, финансовата и икономическата стабилност на страната". Охрана на влизащите в тази неясна категория ще се осигурява при информация за конкретни заплахи спрямо тях. Вчера обаче депутатите в комисията отложиха за следващо заседание спорните текстове.

Въпреки очевидния широк кръг на потенциални клиенти на НСО шефът на органа в НС Димитър Лазаров от ГЕРБ обясни, че няма разширяване на категориите охранявани, тъй като тази практика е съществувала и досега благодарение на различни подзаконови нормативни актове. Разликата е, че за пръв път те ще попаднат в нарочен закон. Решението за това дали има повишена заплаха, каква охрана и докога да се сложи тя ще се взима от спецкомисия, в която ще влизат шефовете на НСО и ДАНС, както и главният секретар на МВР. Като пример за потенциални обекти на НСО по тази разпоредба Лазаров посочи синдиците на КТБ и главите на различните вероизповедания.

Бойко иска програма и отчет от кметовете си

В. Стандарт

Всички кандидат-кметове на ГЕРБ, които в момента са действащи градоначалници, са разписали стриктен отчет до лидера на партията и премиер Бойко Борисов. А новите кандидати на ГЕРБ са готови с примерни 4-годишни програми за управление. Това съобщиха за "Стандарт" високопоставени източници от Изпълкома на партията след завръщането на кметската делегация на ГЕРБ от Брюксел.

До 10 дни всички кандидати за градоначалници, събрали номинации на структурите по места, ще бъдат одобрени от ръководството на партията. Най-сигурните кандидати начело със столичния кмет Йорданка Фандъкова, Димитър Николов - Бургас и Иван Портних - Варна, проведоха поредица от срещи с шефа на ЕНП Жозеф Дол, президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и комисар Кристалина Георгиева. Ключови фигури от ЕП и ЕК са дали изключително високата си оценка за развитието на София и Бургас през последните години.

Плащат обучението на 221 млади медици

В. Стандарт

Министерството на здравеопазването ще плати таксата за обучение на 221 специализанти. Решението е взето следствие на първата дискусия от кампанията "Млад медик", която вестник "Стандарт" и Дарик радио организираха заедно с ведомството на Петър Москов и Българския лекарски съюз.

Таксата за обучение ще се поеме за специализантите по анестезиология, клинична и обща патология, педиатрия, спешна медицина, инфекциозни болести и неонатология. Тези области са избрани след анализ, тъй като в тях има траен недостиг на кадри, а наличните медици застаряват, уточняват от Министерството на здравеопазването. Специализантите ще получат таксите за обучение със задна дата от 1 юни до края на следването им. Освен тази мярка здравното министерство обеща да промени и възможностите за работа на младите медици със здравната каса. В момента на практика те нямат право да получават средства от обществения фонд за труда си. Това пречи и на болниците да им дават подходящи заплати.

28 организации публикуваха бизнес данни

В. Новинар

Общо 28 публични организации у нас публикуваха бизнес статистика, демографска информация, показатели за околната среда. Анализите са налични в националния портал за отворени данни, стана ясно на конференция за отворените данни за прозрачно управление.

„Отворените данни и резултатите от тяхното ползване, усилията ни в посоката за изграждане електронното управление са най-видимият резултат и най-видимият знак за модернизирането на държавата ни”, изтъкна вицепремиерът Румяна Бъчварова, която откри конференцията вчера. Тя допълни, че е прието решение за публикуване в отворен формат на 119 бази данни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още