IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Чанков: С идеята за референдум Ципрас търси препотвърждаване на мандата си

Много от гърците са убедени, че традиционните партии имат голяма вина за сегашното политическо състояние на страната, смята експертът

13:40 | 28.06.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Доц. Чанков: С идеята за референдум Ципрас търси препотвърждаване на мандата си

С идеята за референдум по предложенията на кредиторите гръцкият премиер Алексис Ципрас търси препотвърждаване на управленския мандат, коментира пред Bulgaria On Air доц. Георги Чанков.

Според експерта идеята за обществено допитване "напомня заплахата за референдум преди 2009 г. на премиера Папандеру, която беше използвана за засилване на преговорните позиции на Гърция".

По думите на доц. Чанков обаче в основата на замисъла на Ципрас не стои "блъфът". "Става дума за нещо много интересно на политическата сцена в Гърция. Старият политически елит на Гърция до голяма степен няма връщане назад. Той е компрометиран".

"Голямото мнозинство от гърците са убедени, че традиционните политически формации имат голяма вина за сегашното политическо състояние на страната. И с този референдум Ципрас дава заявка, че се е борил докрай за задачата, която са му възложили. Той е получил мандат да не допусне снижаване на жизненото равнище на гражданите и, когато няма друг изход – моли за препотвърждаване на мандата”, коментира още доц. Георги Чанков.

"Един референдум обединява голяма част от населението по конкретен въпрос относно оцеляването. При едни парламентарни игри при вот на недоверие може да се стигне до разцепление, част от населението и правителството става по-трудно удържими", коментира още експертът.

Повече от разговора с доц. Георги Чанков може да видите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 9 години
АБЕ ЧАНКОВ,ПО КАКВА ПАРТИЙНА ЛИНИЯ СА ТЕ НАПРАВИЛИ ДОЦЕНТ? АБЕ ТИ НЕ СТАВАШ И ЗА ПРОДАВАЧ В СЕЛСКА БАКАЛИЯ!ЦИПРАС И ВАРУФАКИС ДЕМОНСТРИРАТ ТАКЪВ ВИСШ ПИЛОТАЖ НА ДЪРЖАВНИЦИ НА КОИТО НИЕ САМО МОЖЕМ ДА ЗАВИДИМ!Чанков, Чанков, В България е пълно с малоумничещи като теб "специалисти" цоцащи от държавната хранилка!С вас и без вас живота продължава!Всъшност като, че ли без вас е ще е по добре!Създавате само МАСРАФИ които ние плащаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 9 години
А ти ако си истинско капитале , ше требе да учиш некоя и друга годинка още...щот си зле , брат...требе и да се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
lstanev
преди 9 години
Е да, след като опеска каквото мопжа, комунето Ципи сега прехвърля отговорността на "народа'. "Вие така искахте, аз не съм виновен..."*** смотан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 9 години
Добър анализ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още