IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 юни

08:30 | 28.06.15 г.
Преглед на печата за 28 юни

Отварят вратите за родни стоки в Китай

в. "Стандарт"

Център за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) стартира дейността си в България. На 26 юни бяха подписани основните принципи за работата на Центъра, който е структура към Министерството на земеделието.

"Центърът дава добра възможност на земеделския бизнес у нас да навлезе на китайския пазар. Ще се облекчи търговията между Китай и страните от ЦИЕ".

Това заяви заместник-министърът на земеделието Васил Грудев на среща между Китай и страните от ЦИЕ, която се проведе в София.

"Подкрепата на Китай и страните от ЦИЕ означава една висока оценка за двустранното сътрудничество в областта на земеделието и храните, както и доверие към страната ни за успешното функциониране на една такава платформа за насърчаване", каза Васил Грудев.

Една от функциите на Центъра ще бъде създаване на мрежа от бизнес контакти и размяна на информация за сътрудничество в селското стопанство между Китай и страните на ЦИЕ.

Планината победи морето в битката за туристи

в. "Новинар"

Планината побеждава морето в битката за туристи това лято.

Докато хотелиерите в Слънчев бряг се оплакват от спад на записванията, напливът към Пампорово и Банско вече е факт, като отсега има резервации за август. Планинските курорти са се превърнали в хитова дестинация за топлите дни и заради цените, които са по-ниски от тези в морските ни комплекси, показа проверка на "Новинар".

В Пампорово апартамент за две нощувки излиза 129 лева. В цената са включени всички глезотийки на хотела като ползване на SPA център, басейн, нощен клуб, билярд и други игри.

За сумата от 156 лева пък можете да отидете в Банско в 4-звезден хотел за 2 нощувки плюс пакет All inclusive. Цената на човек в двойна стая в къщите за гости в градчето е между 18 и 40 лева. Очаква се курортът да се напълни заради джаз фестивала, който ще се проведе от 8 до 13 август.

За същите условия, но на Златни пясъци трябва да извадите 120-140 лева, но за една вечер, и то без включена храна. Освен разликата в цените другото, което ще привлича туристи към планината, са повечето летни занимания.

Първото събитие, от което можете да се възползвате още този уикенд, е в Пампорово. Тогава ще се проведе първият по рода си "Пампорово Байк фест". Събитието ще обедини няколко интересни занимания, сред които са три състезания по планинско колоездене, кино, музика и още много други приятни изненади.

Гостите на курорта ще имат възможност да се спуснат по някое от специализираните трасета за "маунтин байк". Велопарк Пампорово ще отвори врати за четвърти пореден сезон и цяло лято ще радва колоездачите с над 35 км маркирани и обособени трасета и маршрути за практикуването на любимия им спорт.

Тази година велопаркът ще открие още едно професионално състезателно трасе по спускане, с което ще се превърне и в единствения "байк" парк на Балканите и региона с подобни мащаби.

Трасето вече е завършено и този уикенд ще бъде домакин на традиционното състезание в дисциплина спускане – "Пампорово Байк къп", което ще започне в събота на 27 юли след официалната церемония по откриване на сезона.

До този момент за участие в надпреварата са се записали над 150 души.
Другите планински курорти също предлагат разнообразни занимания за лятната ви почивка. В района на Боровец можете да яздите кон, и то с професионален инструктор. За цената от 30 лева на час освен приказна разходка ще се насладите и на пикник сред природата.

Наляха 540 000 лева в рибарски проекти

в. "Новинар"

Общо 540 000 лв. бяха преведени за различни проекти от сектор "Рибарство", съобщиха от фонд "Земеделие".

От тях малко над 20 000 лева ще отидат за екоучилище в Каварна. Беше преведена и последната вноска от 95 617 лева за спортна площадка в село Шкорпиловци.

Разплащателната агенция изплати авансово субсидия на фондация „Созопол” в размер на 271 048 лева за реставрация и консервация на сграда в археологически резерват "Античен град Аполония".

Друг проект предвижда издаване на готварска книга с описание на традиционни рецепти от рибарските области Шабла - Каварна - Балчик, както и от Кашуби, Полша.

Стойността на изплатената субсидия е в размер на 35 184 лева За издаване на наръчници на риболовеца пък са изплатени 31 768 лева и 23 756 лева на рибарски групи от Тутракан, Поморие и Несебър.

Разплащателната агенция изплати авансово и 60 716 лева за местната стратегия за развитие на рибарската група "Шабла - Каварна - Балчик". Разходите са за закупуване на цветна печатна система, а стойността на целия проект е 202 388 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още