IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изслушването на кандидатите за управител на БНБ на фокус през седмицата

Състоянието на държавния бюджет към края на май и бизнес климатът през юни също приковават вниманието

08:10 | 29.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изслушването на кандидатите за управител на БНБ на фокус през седмицата

Изслушването на кандидатите за управител на Българска народна банка, състоянието на държавния бюджет и бизнес климатът приковават вниманието през седмицата.

С настъпването на астрономическото лято се усеща липсата на по-значими новини, но такива може да има в последните дни на юни, които са отредени за провеждането на годишните общи събрания на редица публични дружества.

Докато очакваме новини на корпоративния фронт, през настоящите работни дни ще очакваме и по-значимите макроикономически данни. Ето и кои са те:

В понеделник (29 юни) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува данни за бизнес климата през юни и информация за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България през май.

В първия ден от седмицата ще се проведат общи събрания на акционерите на редица публични дружества, измежду които София Комерс-Заложни къщи АД, Зърнени Храни България АД, Златни пясъци АД, Република Холдинг АД, Булленд инвестмънтс АДСИЦ, Кредисимо АД, Инвестор.БГ АД, Слънчев бряг АД и други.

Във вторник (30 юни) Министерството на финансите ще изнесе данни за състоянието на държавния бюджет към края на май. Очакванията са месецът да бъде третият пореден с излишък.

В последния ден на юни НСИ ще оповести данни за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността през май, производството и доставки на енергийни продукти през април, индексите на цените на жилищата (HPI) за първото тримесечие на 2015 г. и годишни данни за куриерските услуги и бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност.

В последния ден за провеждане на годишни общи събрания ще се съберат акционерите на доста публични дружества. Сред тях ще са тези на ЗД Евро инс АД, Еврохолд България АД, Химснаб България АД, Арома Риъл Естейт АД, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, БФБ-София АД, ТБ Централна кооперативна банка АД и други.

На 1 юли, сряда, се навършват 18 години от въвеждането на Валутен борд в България.

В четвъртък (2 юли) НСИ ще публикува последните актуални данни за ключови показатели за икономиката на България.

На този ден в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание трябва да бъдат изслушани кандидатите за управител на Българска народна банка.

В петък (3 юли) ще се съберат акционерите на Сила Холдинг АД, Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ, Рой Пропърти Фънд АДСИЦ и  Фаворит Холд АД.

В последния работен ден от седмицата синдиците на Корпоративна търговска банка ще представят редовния отчет за своята дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още