IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юни ще бъде назначена международна счетоводна експертиза за КТБ

Делото няма да се разделя на части срещу различните обвиняеми, обясни главният прокурор Сотир Цацаров

14:38 | 25.06.15 г.
До края на юни ще бъде назначена международна счетоводна експертиза за КТБ

Счетоводна експертиза с международно участие ще установява как е функционирала Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза главният прокурор Сотир Цацаров и уточни, че тя ще бъде назначена до края на месеца, предаде БНР.

Дотук по аферата "КТБ" има общо 15 обвиняеми - хора от ръководството на фалиралата банка, висши представители на БНБ и одитори. Според главния прокурор този разнороден състав няма да затрудни разследващите.

Той даде да се разбере, че делото няма да се разделя на отделни части срещу Цветан Василев и представителите на ръководството на КТБ, срещу представителите на БНБ, както и срещу одиторите. 

„По отношение на липсите има назначена експертиза, която е приключила своята работа, липсите са установени. Ние говорим за обвинение, което беше с фактическата, така наречената "касова липса". Това е установено с експертизата. Назначени са и са пред привършване още други три експертизи. Цялостната експертиза, която има такъв предмет на задача, какъвто предмет всъщност имаха докладите, началните, одитиращите, само че в наказателния процес ние не можем да ги ползваме като експертни заключения. Тази експертиза ще има идентичен предмет“, каза Цацаров.

Мегасчетоводната експертиза се поръчва чак сега, година след началото на случая с КТБ, защото са се търсели пари за нея. Тя била умерено скъпа, но все пак се нуждаела от допълнително финансиране.

По отношение на международната компания AlixPartners Services UK, която ще разследва фалита на КТБ, главният прокурор предположи, че е възможно лица от тази компания да бъдат привлечени в качеството на експерти, но ще действат като физически лица.

Що се отнася до липсата на яснота върху това дали ще бъде върнат в България засега задочно обвиняемият банкер Цветан Василев, Цацаров отговори: „НПК предвижда задочно производство. Тоест, възможно е делото да влезе в съда и той да стане задочно обвиняем. Значи, всичко ще зависи от решението на сръбския съд и след това на министъра на правосъдието. Ако в крайна сметка бъде постановена екстрадиция, очевидно е, че няма да има задочно обвиняем.“

„Надявам се, че тази процедура все пак ще свърши в един умерен срок. Видяхте какво става, първа инстанция, връщане, отново първа инстанция, така че няма да коментирам действията на сръбските съдебни власти. По-официален отговор от това няма да получите“, каза Сотир Цацаров.

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още