IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагането на ценовия период в енергетиката с месец вече е възможно

Дебатите в пленарната зала се отклониха към цялостните проблеми в енергетиката и могат ли те да бъдат решени с мерките на правителството

13:16 | 25.06.15 г. 1
Отлагането на ценовия период в енергетиката с месец вече е възможно

Петкова обаче нарече провал предишното ценово решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране под ръководството на Боян Боев. В него регулаторът намалява едностранно цените на двете централи, но в същото време задължава Националната електрическа компания (НЕК) да продължава да изкупува електрическата енергия по високи цени. Само за три месеца по този начин дефицитът в държавната компания се повишава с 300 млн. лева.

По отношение на договорите за двете „американски“ централи и съмненията за прекомерна държавна помощ, енергийният министър посочи, че няма информация за проверката от страна на Европейската комисия и обеща веднага да докладва, ако получи подобно становище от Брюксел.

В наредбата за облекчение на бизнеса за скъпата „зелена“ енергия е използван моделът на Австрия и Германия, които вече са нотифицирани от Брюксел, посочи още Теменужка Петкова. Тя изрази очакванията си, че и българските текстове ще бъдат одобрени.

От проверката на АДФИ се очаква първият анализ на инвестиционните разходи на ВЕИ сектора. Именно върху този компонент се определя цената за изкупуване на електроенергията.

Валентин Николов критикува опитите на опозицията да прехвърли отговорността за тежкото състояние на енергетиката на сегашните управляващи. Той беше категоричен, че затварянето на мощностите през годините е в основата на високите цени в момента. Таско Ерменков обаче посочи, че договорите за „американските“ централи и ВЕИ „не стоят вляво“.

Валентин Николов коментира още, че изкупуваната енергия от AES Гълъбово и КонтурГлобал е скъпа, но емисиите въглероден диоксид и серен двуокис са ниски. В същото време държавната ТЕЦ Марица Изток 2 е най-замърсяващата централа в Европа.

„Отлагането с един месец на новото ценово решение се налага, защото не можем да си позволим икономически цените, които се налагат“, каза още Николов. Според него в този месец, с който се отлага решението на КЕВР за цената на тока, могат да се появят „екзотични идеи“, сред които например да се наложи такса „Задължения към обществото“ върху износа на тока.

Николов беше категоричен, че тя би засегнала силно АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ Марица Изток 2, които са активни на енергийния пазар.

Александър Ненков (ГЕРБ) припомни, че енергетиката не е изолиран сектор от икономиката и посочи, че дори и забавени, мерките за съкращаването на разходите ще дадат резултат. Той припомни, че предишни управляващи също са имали възможност и са заявявали готовност да ограничат разходите, но в крайна сметка не са осъществили тези планове. Депутатът апелира и бизнесът да инвестира в по-ефективно и чисто производство.

От Реформаторския блок поискаха още в края на юли първите данни как се случва оптимизацията в държавната енергетика. Мартин Димитров посочи, че Теменужка Петкова може да потърси подкрепа от вицепремиера Томислав Дончев, който ще подкрепи искането за реформи, след изказването си, че поскъпването на тока е най-мързеливият начин за стабилизирането на енергетиката. Димитров поиска още и АДФИ да провери инвестиционните разходи за всички енергийни дружества, не само за ВЕИ сектора.

Според Рамадан Аталай от ДПС мотивите, посочени в законопроекта, не са реалните, а причината да се отлага ценовото решение е страхът от посочването на истинските проблеми в енергетиката. Той обаче призова промените да бъдат приети и така да бъде дадена възможност на КЕВР да вземе най-доброто решение.

АБВ подкрепиха предложените промени, но поискаха и цялостна оценка за проблемите в енергетиката.

От Патриотичния фронт заявиха, че ще подкрепят промените в Закона за енергетиката и на първо, и на второ четене, защото противното би означавало да се повиши цената на тока, въпреки че смятат, че един месец няма да е достатъчен за реформата. Искрен Веселинов посочи, че има скрити резерви в енергетиката, а основните проблеми в енергетиката са дългосрочните договори – с AES Гълъбово и КонтурГлобал и за ВЕИ сектора.

От „Атака“ също се обявиха в подкрепа на исканата промяна, защото тя отговаря на многократно предлагания мораториум върху цените на електроенергията и топлоенергията. От партията обаче заявиха, че ще работят за намаляване на цената на тока, докато не се повишат доходите на гражданите. Магдалена Ташева уточни, че предлаганият от националистическата партия мораториум е целял да бъде изработена дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Dobre i kakvo she stane kato gi otlogat s 1 mesez Pologenieto nama da se promeni Veroatno chakat da stane predi 1 avgust kogato vsichki she si dignat chukalata i saminavat na vakanzia v chusbina na moreto na selo i nama da pochustvat uvelichenieto i nama da se chuvstvat tolkova gnevni na politizite post faktum Palni gluposti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още