IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще координира сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и ЦИЕ

Нова структура към МЗХ ще насърчава на търговията със селскостопански продукти

14:21 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
София ще координира сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и ЦИЕ

Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще заработи в София. Структурата ще е към Министерството на земеделието и храните, реши правителството на днешното си заседание.

Центърът се създава на база на подписания през октомври м. г. меморандум за разбирателство между земеделските министерства на България и Китай.

Новата структура има за цел да координира инициативи в сферата на земеделието - съвместни предприятия, насърчаване на търговията със селскостопански продукти, храни и напитки. Ще се обменя опит и ще се търсят партньори за сътрудничество и контакти между Китай и 16-те държави от ЦИЕ, съобщи пресцентърът на кабинета.

Дейността на Центъра ще се финансира от бюджета на МЗХ, международни програми и проекти, дарения и помощи. Персоналът му е от трима служители.

Към Центъра се създава Консултативен съвет от 17 членове, предложени от министъра на земеделието на Китай и съответните министри на страните от ЦИЕ. За участие ще бъдат поканени държавни и неправителствени структури, обществени и бизнес организации и компании от всички страни по Инициативата „16+1” с интереси в областта на земеделието и храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още