IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пада банковата тайна за влогове с преференциални лихви на публични личности

Банковата тайна отпада и за всички лица с преференциални лихви, получени две години преди обявяване на банка в несъстоятелност

18:09 | 23.06.15 г. 3
Пада банковата тайна за влогове с преференциални лихви на публични личности

Пада банковата тайна по отношение на влогове с преференциални лихви за лица публични личности, които подават декларации в Сметната палата, и техните семейства, както и за всички лица, които са получили преференциални условия на лихви за период от две години преди обявяване на несъстоятелност на банката. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси при второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции.

Промените бяха гласувани единодушно.

Идеята на промените при второ четене беше да приемем едни наистина работещи текстове, каза председателят на комисията Менда Стоянова пред журналисти след края на заседанието. Идеята е синдиците да могат наистина да ги изпълнят и да отговорим на обществените очаквания за информация от КТБ, каза тя.

Единодушно бяха приети и текстове за кредитите – да бъдат разкрити всички кредити, които нямат обезпечение или имат обезпечение в по-нисък размер от самия кредит, или имат невписани обезпечения, или кредити, които са предоговорирани повече от три пъти. Освен това за лицата на публични длъжности и техните семейства и за юридическите лица, в които те притежават дялове, акции, ценни книги, участия, ще бъдат оповестени данни за кредити, влогове и сметки.

Синдиците ще получат базата данни от Сметната палата, решиха още депутатите на второ четене. Сметната палата се задължава в 14-дневен срок да предостави база данни за всички публични личности и техните семейства и в едномесечен срок да предостави база данни на синдиците за свързаните с тези публични личности юридически лица, в които те имат участие. След като синдиците получат данните, ще могат да оповестят в разумен срок публично данни за гарантиране на влоговете.

Стоянова посочи, че Сметната палата работи с електронна база данни, а синдиците работят с тонове хартиени документи. В момента от цялата страна на синдиците в КТБ се носят тонове документи, така че това е една огромна по обем ръчна обработка, посочи Стоянова.

Бюджетната комисия единодушно прие и да има праг на същественост от 50 хиляди лева, като целта по думите на Стоянова е обществото да не се залее с една „безумно голяма информация, от която няма да се отсее зърното от плявата“.

Отпадна и така наречената политическа зависимост, защото няма такова определение и „няма как да накараме когото и да било да установи подобна зависимост“ по думите на Стоянова.

Комисията даде обаче определение на понятието икономическа зависимост – участие във фирми, притежание на акции, дялове в неправителствени организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bstoyano
преди 9 години
тя кражбата беше през кредитите, а не през депозитите. пак диверсия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Grosss
преди 9 години
Пускат вентилатора за да скрият основното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
И какво от това?Само неосведомените си държат парите на личните имена.Другите си имат частни тръстове, *** ги търси!Ако намерите на Пеевски сметки, обадете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още