IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остойностяването на клиничните пътеки - "котка в чувал с нашите пари"

През последните 10 години за здраве се харчат три пъти повече пари, но това не е довело до по-добри резултати, според здравния министър

10:09 | 20.06.15 г. 2
Остойностяването на клиничните пътеки - "котка в чувал с нашите пари"

 “Котка в чувал с нашите пари” – така министърът на здравеопазването Петър Москов определи остойностяването на клиничните пътеки в момента.

В предаването “Събуди се” на Нова телевизия Москов коментира, че ако една пътека в момента струва 1 000 лева, никой не знае защо това е така, а преговорите между лекарското съсловие и здравната каса се изчерпват с “Хайде догодина да е 1 200 лева”.

В момента остойностяването на клиничните пътеки не дава отговор дали се гарантира качеството на лечение, дали се осигурява достойно възнаграждение на медиците, каква част от парите се отделят за режийни, битови и стопански разходи, както каква е реалната стойност на лечението.

Москов подчерта, че като се извърши реално остойностяване на пътеките, ще се изсветлят доходите и начинът, по който се харчат парите, както и ще стане ясна реалната необходимост от финансиране на здравния сектор.

“В момента, в който не знаете дали тази чаша струва 10 лева, а ви я продават за 20 лева – това не е остойностяване, а грабеж”, коментира той.

По думите на министъра 53% от парите, които се влагат в здравеопазването, минават през здравната каса и бюджета, а 47% вадим от джоба си. По думите му твърдението, че здравеопазването у нас е безплатно, е предизборна пропаганда, защото в момента “не знаем какво точно се финансира с тези 47% - моят бонвивански начин на живот или лечението”.

Москов подчерта, че през последните 10 години за здраве се харчат три пъти повече пари, но това не е довело до по-добри резултати. Същевременно в момента има значение в българската болница дали си богат или беден, посочи той.

“Нуждата от промяна е не просто задължителна, тя отдавна е трябвало да се случи”, коментира здравният министър. Във всички болници и клиники и в момента има някакъв вид доплащане, който е абсолютно легален.

С разделянето на медицинските дейности на два пакета ще се прекрати потока от кеш към болниците и ще се търси резултат от лечението. “Преставаме да финансираме структури, а ще финансираме пътя на лечението, който трябва да бъде гарантиран. Ако лечебните заведения не могат да гарантират самостоятелно и в група, че могат да осъществят лечението, няма да има договор с касата. Пациентите няма да се въртят като футболна топка между болниците”, коментира той.

Москов посочи, че здравноосигуреният българин няма да има причина да плаща каквото и да било за лечението на тези заболявания, които формират 95% от причините за инвалидизация, смърт и живот в болест. Същевременно и в момента има редица заболявания, за които така или иначе приемът за лечение се отлага. Въпросът е да се определи какъв е периодът от време, в който пациентите трябва да бъдат приети за лечение.

Министърът припомни, че с европейски пари ще продължи реформата в спешната помощ, както и обновяването на автопарка и ремонтите на сградния фонд. Ще бъде подсилена и доболничната помощ, за да се извадят от болниците дейности, които не е нужно да се осъществяват в тях, както и да се направи реална оценка на стойността им.

Москов посочи, че лекарският съюз няма основания от притеснение за оценките на пациентите, защото те ще се правят на базата на общоприети в европейските държави критерии. Той посочи, че доброто отношение към пациентите трябва да се превърне в стандарт за работа в лечебните заведения и подчерта, че повечето от оплакванията и в момента не са толкова за качеството на лечение, колкото заради грубо отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
unicornblade
преди 9 години
С всичко съм съгласен, само не разбирам защо всички реват срещу неплащането на здравни вноски от държавата. Нали за да ги плати, пак от нас ще ги вземе? Особено при плосък данък не е ли абсолютно едно и също?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 9 години
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, ЧЕ МОСКОВ Е МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ГЪРЦИЯ И ГЕНЕРИРА ПОДОБН РЕФОРМИ В ТЯХНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. СЪС СИГУРНОСТ ЩЯХА ДА МУ СЧУПЯТ ГЛАВАТА, А КАТО ЕВРЕИН ЩЯХА ДА ГО ОБВИНЯТ , ЧЕ ВОДИ ЦИОНИСКА ПОЛИТИКА КЪМ ТЕХНИЯ ЦИВИЛИЗОВАН НАРОД!У НАС ТАКИВА НЕЩА НЕ СЕ СЛУЧВАТ, ЗАЩОТО НАРОДА НИ ТОТАЛНО Е БЕЗРАЗЛИЧЕН КЪМ ИДИОТЩИНИТЕ КОИТО ПОЛИТИЦИТЕ ТВОРЯТ. НИЕ ВЕЧЕ СМЕ БЕЗ ИМУННА СИСТЕМА И НАГЛЕЦИ КАТО МОСКОВ ПРОКАРВАТ БЕЗПРОБЛЕМНО АНТИЧОВЕШКАТА ПО СВОЯТА СЪШНОСТ "РЕФОРМА" В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ПРИНЦИПА ПРИ НЕЯ Е - имаш пари живееш, нямаш пари умираш. ЗАЩО СА ИЗБЩО ТЕЗИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ КОИТО ЩЕ НИ ПОКРИЯТ САМО ПЛАЩАНЕТО ЗА ЛИЧЕН ЛЕКАР.ЗА ОСТАНАЛОТО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ДОПЪЛНИТЕЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ИЛИ ДА СЕ ПЛАЩА КЕШ!Не ни ли стигаше това, че чрез бюджета плащахме осигуровките на ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ от заплатите на които НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВА и стотинка за здраве, ами сега и ДОПЪЛНИТЕЛНО ОСИГУРЯВАНЕ. КОГА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЩЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ ЗА ЗДРАВЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още