IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната борса може да е спасителна за БЕХ

Създаването на борсата е ангажимент, който холдингът е поел в замяна на спирането на антимонополно разследване на Брюксел

15:39 | 19.06.15 г.
Енергийната борса може да е спасителна за БЕХ

Европейската комисия (ЕК) подлага на пазарен анализ ангажиментите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), свързани с антимонополното разследване за поведението на холдинга на свободния пазар на електроенергия в страната, съобщиха от Брюксел.

През декември 2012 година от ЕК започнаха разследване на действията на БЕХ на пазара на електроенергия на едро. През август 2014 година Комисията вече беше готова със своите опасения, че държавният холдинг злоупотребява с господстващо положение на пазара.

Възможно е БЕХ да препятства препродажбата на електроенергия чрез налагане на териториални ограничения на търговците, в нарушение на антитръстовите правила на ЕС, коментираха от Брюксел. В отговор на тези опасения БЕХ е предложил няколко ангажимента, сред които да създаде независима енергийна борса в България и да осигури ликвидността на пазара „ден напред“ на тази борса.

Ако пазарният тест потвърди, че ангажиментите са подходящо решение в отговор на опасенията ѝ, свързани с конкуренцията, Комисията може да направи ангажиментите правно обвързващи за БЕХ, става ясно от днешното решение на ЕК.

Ако дружество наруши подобни ангажименти, Комисията може да наложи глоба в размер до 10% от световния оборот на дружеството, без да се налага да установява нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

За да разсее опасенията на Комисията, БЕХ е предложил:

- да създаде енергийна борса в България с помощта на независима трета страна с експертен опит в оперирането на енергийни борси;

- да предлага предварително определени количества електроенергия на пазара „ден напред“ на новата борса в продължение на пет години;

- да гарантира независимостта на енергийната борса, като прехвърли контрола върху нея на българското Министерство на финансите.

Целта е да се гарантира, че предварително определените количества електроенергия се продават на анонимен принцип, както и да се подобри прозрачността на нерегулирания пазар на електроенергия на едро в България. Плановете са, че по този начин ще се създаде ликвидност за енергийната борса и ще се насърчи интеграцията на българския пазар на електроенергия на едро със съседни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още