IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Онколечението е гарантирано на 100%

Сливането на лечебни заведения е посока в цял свят и е неминуемо и у нас, заяви здравният министър

13:39 | 19.06.15 г. 1
Москов: Онколечението е гарантирано на 100%

Лечението на онкоболните е гарантирано на сто процента, заяви здравният министър Петър Москов и посочи, че това няма да се промени в резултат на сливането на онкодиспансерите с многопрофилните болници.

Досега няма върнат пациент с онкозаболяване заради липса на лекарства поради лимит, каза Москов в отговор на питане от страна на депутата от „БСП Лява България“ Мая Манолова в рамките на парламентарния блиц контрол.

Здравната каса в момента покрива на сто процента онколечението на болните и това ще продължи да бъде така, категоричен бе здравният министър. По информация на Манолова обаче онкоболните не могат да се лекуват в срокове, защото болниците имат наложени лимити за лечение. Манолова заяви, че опозицията ще гласува в Народното събрание против сливането на лечебни заведения.

Москов бе категоричен, че след въвеждането на предлагания от него комплексен мултидисциплинарен подход в лечението на пациентите ще се ликвидира керванът от български пациенти към Турция. По думите на министъра това ще стане и чрез закупуване на модерна апаратура. Той каза, че до края на годината София, Пловдив, Плевен и Варна ще разполагат с различни уреди за лъчелечение и радиохирургия.

От 2016 година НЗОК няма да сключва договори с болници, които не могат да гарантират пълен набор от лечение за пациента - така спираме да финансираме структури, а финансираме целия пасаж от лечение, повтори тезата си Москов. Това според него ще гарантира безплатно и качествено лечение.

За сливането на лечебни заведения и трансформирането на администрацията той коментира, че така административните и стопански разходи ще бъдат свити и ще отиват за медицински дейности. Това е посоката в цял свят и е неминуемо и за нас, каза Москов.

Относно мерките на Министерството на здравеопазването (МЗ) за намаляване на нарушенията при възлагане на обществени поръчки в системата на здравеопазването министърът каза, че бъдещата система за централизирани електронни търгове ще реши проблема.

Педиатрите не са недостатъчни в страната, съгласи се Петър Москов. Той коментира, че те са едва 1400 на брой за цялата страна и затова МЗ променя наредбата за специализации, което не е решение на проблема, но е стъпка напред. По думите му истинското решение е във формиране на нова държавна политика и нов начин на финансиране на педиатрията.

За лекарските специализации през декември ще има готова нормативна рамка за усъвършенстване на следдипломната квалификация на завършилите медици, каза още той.

Относно откриването на нова педиатрия Москов каза, че МЗ е в напреднал стадий по намиране на потенциални инвеститори и проектът ще се реализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Сливането на болниците е перфектната мярка която ще спре донякъде източването на здр.каса защото досега частни болници правиха само определен вид дейност от който се печели максимално Ето данните от Евростат и Св.банка - http://ime.bg/var/images/Health_Care_System_Maria_Neeva_revised.pdf казано просто взимат се средните стойности в ЕС - 10% от БВП и 73% публични разходи като за начало а не 53% От юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 ,и ВАС го потвърди - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още