IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 юни

07:28 | 19.06.15 г.
Преглед на печата за 19 юни

Нова линия на метрото: след четири години и 370 млн. лв.
в. Капитал Daily

Изграждането на централната част от третия лъч на метрото може да излезе 370 млн. лева при прогнозна цена от 410 млн. лева. Това стана ясно след отваряне на ценовите оферти на кандидатите да строят три нови отсечки с дължина около 7 км. Третият лъч ще свързва кварталите "Овча купел" и "Левски", а в момента се избират изпълнители само за средния участък на линията – от ул. "Житница" в кв. "Красно село" до Малък градски театър "Зад канала".  По нея ще могат да се движат пътници след около четири години, ако няма обжалване на процедурите.

С най-ниски цени и с най-голям шанс да сключат договори са обединения на "Трейс груп холд", "Джи Пи груп" и "Балканстрой", които вече са работили по някои отсечки на столичното метро ("Джи Пи" и "Станилов" в момента изграждат участъка от бул. "Джеймс Баучер" до "Хладилника"). Единствената изненада е турската Gülermak, която даде най-ниска цена за най-оспорваната (пет оферти) и най-скъпа задача – двупосочен тунел между всички метростанции, включени в централната отсечка на метрото.

Българското председателство на ЕС ще се окаже златна мина
в. Сега

Българското председателство на Европейския съюз от юли до 31 декември 2018 г. ще се окаже златна мина за администрацията и бизнеса в градовете, в които ще се организират негови събития. Засега се очертава това да са София, Пловдив и Варна. Десетки милиони евро ще отидат за обучение на чиновници по чужд език, командировки до Брюксел и Страсбург, наемане на преводачи, покупки на техника, наемане на коли, хотели, кетъринг и ремонти на сгради и пътища. Това става ясно от публикувания вчера план за председателството, който трябва да бъде гласуван от правителството. След одобрението му ще стане ясна окончателната прогнозна цена, но се очаква сумата да надмине 100 млн. евро. Парите ще се вземат както от централния бюджет, така и от еврофондовете.

Таксите на съдебните изпълнители няма да поевтинеят
в. Сега

Управляващите изненадващо запазиха статуквото при принудителното изпълнение независимо от многото знаци, които дадоха, че ще се съобразят с обществените настроения и ще се опитат да облекчат съдбата на длъжниците. На първо четене бяха приети няколко предложения за промени в ГПК в тази посока. Вчера на второ четене обаче всички те бяха отхвърлени. Отпадна предложението таксите на съдебните изпълнители да не могат да надхвърлят дълга. Само преди няколко седмици предложението бе минало на първо четене.

Не мина отпадането на популярния сред длъжниците чл. 417 от ГПК. Според него банка може да се снабди с изпълнителен лист срещу длъжник само на база на счетоводни документи, които установяват задължението. Случвало се така, че банката взима изпълнителен лист срещу един длъжник, че дължи например 50 вноски. Много често гражданинът е платил тези вноски - част от тях или изцяло, но банката вече има изпълнителен лист и започва производство, а длъжникът няма право да възрази, твърдят вносителите на промяната. Според тях имало и по-лоши случаи, в които съдебните изпълнители изобщо не връчвали призовката на длъжника, но отбелязвали, че е връчена, и започвало производство срещу него.

България и Гърция ще спорят в Брюксел за извънредния данък върху търговията
в. Сега

България и Гърция ще се явят на изслушване в ЕК следващата седмица заради въведения от Атина извънреден данък върху търговския оборот. Това съобщи вчера директорът на дирекция "Данъчна политика" във финансовото министерство Людмила Петкова. Гърция реши да облага авансово с 26% сделки между гръцки и български банки с аргумента, че данък печалба в България е много нисък и страната следва да се третира като офшорна зона.

Глобяват производители и вериги със 150 млн. евро
в. Стандарт

Антимонополната служба в Германия уличи в ценови картел и наложи глоби от общо 151,6 млн. евро на седем търговски концерна и четири компании за производство на храни. Търговци и производители са се договорили за цени в ущърб на крайните потребители, заяви шефът на антикаретелната служба Андреас Мундт.

В ценови сговор са уличени търговските концерни Edeka, Rewe, Kaufland, Metro и Aldi, търговските вериги за продажба на храни за домашни животни Fressnapf и Das Futterhaus, и производителите Haribo, Ritter и Johnson & Johnson. Разобличенията за ценови сговор са резултат от проверки и обиски, проведени от федералната служба за борба за картелите през 2010 г.

Трябва да разплащат по 15 млн. евро на ден
в. Стандарт

Усвоени са 77,45% от средствата от ЕС за стария програмен период 2007-2013 г., сочат данните на Министерството на финансите към края на месец май. От целия бюджет на програмите на ЕС в размер на 11,283 млрд. евро 9,298 млрд. евро са парите от ЕС, а останалите 1,985 млрд. лв. са национално съфинансиране. Към края на месец май вече са изплатени малко над 9 млрд. евро, което е 80,57% от общия бюджет на програмите за 7-годишния период. От ЕС обаче са възстановени 7,2 млрд. евро и така реално усвоените от Европа пари са 77,45% от средствата, които

България може да получи за стария програмен период. За да не загубим пари от Брюксел, до края на годината трябва да бъдат разплатени оставащите 2,192 млрд. евро от фондовете на ЕС за периода 2007-2013 г. Това означава, че трябва да се изплащат средно по 14,6 млн. евро през всеки работен ден до края на годината.

Плодородните площи поскъпнаха тройно
в. Новинар

Плодородните площи в България поскъпнаха почти тройно от 2010 г. насам, съобщиха брокери. „В Добрич цените на земеделската земя през 2010 г. започваха от 500 лв., а в момента достигат и до 1800 лв.”, обясни пред „Новинар” зам.-председателят на националното сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.
Според статистическите данни нивите в областта чупят ценовите рекорди за страната. Докато средната цена на декар в останалите области върви около 600-700 лв., в Добрич тя е 1300 лв.

„В тази област цените са значително по-високи, но това са и най-хубавите земеделски земи”, уточни Ганев. По думите му качествени са и нивите в Пловдив и Хасково, където обаче цените са по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още