IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 юни

07:37 | 18.06.15 г.
Преглед на печата за 18 юни

Всяко пето дете в частно училище ще може да учи без такса
в. Сега

Частните училища и детски градини занапред ще могат да получават държавна субсидия, също както и държавните. Срещу това обаче ще трябва да изпълнят определени ангажименти. 20% от децата ще трябва да бъдат освободени от такса. Освен това тези школа и забавачки ще могат да събират такси само за дейности извън финансираните от държавата. Това решиха депутатите от просветната комисия, приемайки на второ четене текстове от новия закон за предучилищното и училищното образование.

Текстовете предизвикаха бурни дискусии сред депутатите. Партньорите на ГЕРБ във властта - АБВ, се обявиха категорично против възможността държавата да финансира частните училища. От БСП също настояха публичните средства да се дават само за публични дейности, в противен случай според тях ще се задълбочат неравенствата по социален и териториален признак. От ГЕРБ обаче не отстъпиха от тезата си, че финансиране ще има не за частните училища, а за децата у нас. "Държавата така или иначе планира средства за всяко едно дете, независимо дали е в държавна или в частна детска градина или училище", подкрепиха ги и реформаторите.

Кметове масово си купуват имоти и земи преди местните избори
в. Сега

Кметовете на малки и големи общини се презастраховат преди местните избори през октомври и инвестират в земи и имоти, показват имотните им декларации, публикувани от Сметната палата.

Оказва се, че има кметове, които генерират сериозни доходи извън заплатата си. Рекордьор е кметицата на Дългопол Маринка Иванова, която през миналата година е декларирала 1 239 825 лв. доходи извън заплатата си на кмет. Тя е направила 315 покупки на ниви и лозя, като сумите тръгват от 67 лв. и стигат до 6600 лв. Иванова обявява и налични средства в размер на 205 350 лв.

Модата с купуването на земеделски земи се е разпространила в много общини. Кметицата на Левски Любка Александрова е прибавила м.г. още 9 ниви към тези, които притежава, и така вече на свое име има 122 ниви и ливади. Срещу повечето е посочено, че са купени с хонорари, ренти и от заплата. Цените им варират от 1800 лв. до 3500 лв. От заплата тя е спестила 40 хил. лв. Кметът на Кайнарджа Любен Сивев и съпругата му са купили м.г. 24 имота, също основно ниви и лозя. Всички са в подопечната на Сивев община. Те са купени с пари от заплати, ренти и дивиденти. Той е спестил малко над 32 хил. лв., а жена му - 115 078 лв.

"Щрабаг" ще чисти два столични квартала още три месеца
в. Капитал Daily

Обединението "Щрабаг умвелтсървиз" ще почиства столичните квартали "Красна поляна" и "Красно село" още три месеца срещу 3.87 млн. лева без ДДС., става ясно от обявление в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Причината е, че новият договор за двата района или "Зона 6" на столицата се бави заради обжалване на част от конкурса за сметопочистване. Удължаването на договора със "Щрабаг" се налага, за да не затънат кварталите в боклуци.

Повечето зони на града бяха разпределени в края на пролетта и новите 5-годишни договори за сметопочистване вече са подписани. За почистването на "Красна поляна" и "Красно село" общината избра обединение "Грийн партнърс БКС", свързвано неофициално с дългогодишния монополист в сектора Румен Гайтански-Вълка. Класирането обаче се обжалва от друг участник - обединение "Евро Импекс - София" на бизнесмена Александър Иванов. Жалбата е отхвърлена от Комисията за защита на конкуренцията, но случаят е отнесен до Върховния административен съд, който все още не се е произнесъл.

Пускат пътя до Кулата през август
в. Стандарт

Стартира изпълнението на последния етап от строителството на лот 4 от АМ "Струма". В първия участък от трасето, започващ от Сандански, вече се полага основният асфалтов пласт, съобщиха от пътната агенция. Работи се при пълна мобилизация и в 24-часов непрекъснат режим. Целта е в началото на август 15-километровата отсечка от Сандански до Кулата да е готова, с което ще се улесни трафикът през най-натоварения период. Това ще позволи движението да се изнесе извън Марикостиново, Чучулигово, Кулата и Петрич. По директното трасе в последната част от обекта се довършва основата на пътя. Изграждат се отводнителните улеи. Завършват предвидените дейности на моста над р. Склавска и на подлеза при км 424. Готов е мостът над р. Мелнишка, на който в момента се монтират оградните съоръжения. Във връзка с изместването на ж. п. линията Генерал Тодоров-Кулата се извършва монтиране на релси и стоманобетонни траверси. Изпълнител на строителните работи на лот 4 е гръцката фирма "Актор".

Двойно по-скъп е черноземът в Добричко
в. Стандарт

Земеделската земя в Добрчка област е най-скъпа в страната, показва анализ на Териториалното статистическо бюро. За миналата година средната цена на декар е била 1256 лв., при средна за страната - 684 лв./дка. От статистиката отчитат, че нарастването на цената на земеделската земя е 15.9 %, спрямо 2013 г.

Най-скъпо земеделската земя се е търгувала в община Каварна, където средната цена за миналата година на декар е била 1566 лв., показва още справката. С пет лева по-евтин е бил черноземът в община Генерал Тошево. Най-евтина земеделската земя миналата година в областта е била в община Тервел, където средната цена е 966 лв. за декар, сочат още данните.

Българи ремонтират най-голямата ВЕЦ в Албания
в. Новинар

Българската компания „Централна енергоремонтна база" (ЦЕРБ) ремонтира най-голямата ВЕЦ в Албания – ВЕЦ Комани, съобщиха от компанията.

Проектът е на стойност 1 милион лева и е по поръчка на албанската национална електрическа компания KESH.

Българската компания ще трябва да ремонтира 3 от трансформаторите, тъй като закупуването на нови би струвало 6 пъти повече. С подобренията животът им ще се увеличи с 8-10 години.

Борим се с градушката на вересия
в. Новинар

Борим се с градушката на аванта. Това стана ясно, след като директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов съобщи, че парите за противодействие на стихията отдавна са свършили и дори това, което се изстрелва в последните дни, е взето на вересия и не е платено, съобщи БНР.

„Още през май поискахме от държавата 4 460 000 лева за заплащане на ракети, които вече са взети авансово. До момента пари няма, а градушките не чакат.

Налага се фирмата производител да предостави назаем и на добра воля ракети, повечето от които вече са изстреляни“, обясни Николов. По думите му агенцията е взела еднократно 5700 ракети и преди да ги плати, няма да може да вземе други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още