IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Л. Богданов: Не е необходимо да имаме диференциран ДДС

Данъчната система у нас дава възможност за правене на бизнес относително добре и събираемостта на данъците относително лесна, смята икономистът

11:03 | 15.06.15 г. 10
Л. Богданов: Не е необходимо да имаме диференциран ДДС

Не е необходимо в България да има диференциран данък добавена стойност (ДДС). Това заяви икономистът Лъчезар Богданов пред БНТ в отговор на въпрос може ли и у нас ставката да бъде намалена, както се случи в Румъния.

Той подчерта, че всяка държава избира своята данъчна система в цялост. „В България сме избрали подход, който в цялост дава възможност за правене на бизнес относително добре и събираемостта на данъците относително лесна. Не можем да вземаме всеки отделен компонент от данъчната система и да взимаме по нещо от всяка държава“, каза икономистът.

Важно е системата каква тежест дава на граждани и бизнес и каква възможност дава на администрацията да събира данъци, защото социалните системи чакат именно на данъчната система, подчерта Богданов.

Финансовият експерт Мика Зайкова, която също участва в дискусията, се съгласи с Лъчезар Богданов, че данъчната система „трябва да се гледа в комплект“, но подчерта, че относно дела на инвестициите в БВП – „ситуацията е направо страшна“. Според нея проблемът у нас е, че нямаме необходимия бизнес климат и никой не прави нищо по отношение на корупцията, контрабандата и борбата с монополите.

Лъчезар Богданов припомни, че след началото на глобалната криза инвестициите са паднали наполовина, а след 2010 година дори леко са нараснали, което обаче по думите му няма как да се почувства. Икономистът подчерта, че това което виждаме през последните тримесечия, е, че има едновременно ръст на инвестициите, ръст на заетостта, ръст на потреблението, ръст на експорта, а и бюджетът има излишък. Това не се е случвало от 2008 г., каза Богданов.

Има ръст от 2% на БВП, но колко е ръстът на брутната добавена стойност, попита Мика Зайкова. „Има 0,6% ръст, но нека погледнем какво изнасяме за трети страни – изнасяме суровини и материали, а това не носи брутна добавена стойност“, каза Зайкова.

В момента структурата на българската икономика и българския износ е много повече базирана на преработени и финални продукти, машини, съоръжения, компоненти, отколкото преди 10-15 години, опонира Лъчезар Богданов. И напомни, че за последните пет години имаме ръст на заетостта.

Относно доходите у нас той коментира, че хората в бедна и изостанала страна смятат, че доходите изостават, ако растат с 5 или 10%. И поясни, че без да има голям ръст на инвестициите, „само с износ не можем да дърпаме бързо икономиката напред“.

В момента виждаме много бърза динамика в някои бизнес услуги – от създаването на софтуер до изнасянето на бизнес процеси, където ръстът е 15-20% годишно, каза Лъчезар Богданов и допълни, че и доходите в тези сектори растат. Той обаче беше категоричен, че успешен бизнес може да има само с излизане на външни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Не е вярно, че богатите най-много консумират. Всъщност те най-малко консумират спрямо богатството си. Т.е. платеният ДДС от тях е нищожен спрямо услугите които получават от държавата. Щото услугите са на база богатство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Данък сгради не стига за нищо. Той е символичен. Вижте колко плащате на година и направете сметка какво може да се направи с тия пари... Като имате предвид, че едно измиване на кола е 10 лева поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
А не е ли и в момента така? Някой, който например има къща в хубав квартал, плаща доста по-голям данък от някой, който има панелка в гетото. Тези с по няколко имоти също плащат по-голям данък сумарно. Не виждам каква ти е идеята - тези с по-хубави/повече имоти да бъдат наказвани непропорционално? Къде е смисъла в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 9 години
ДДС е труден за контрол данък . Много по подходящ стария "Данък оборот" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 9 години
Ако се премахне или намали данъка върху потреблението, богатите ще са най на далавера, щото те потребяват най-много. По вашата логика, дай да въведем купонната система, че е най-справедлива? Ама сигурно и това няма да ви хареса. Под "справедливост" вие разбирате да ядете от чуждо канче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Т.е. най-справедлив данък е данъкът върху богатството. Защото така се и получават услугите от държавата. На база богатство/имущество и спестявания/.ДДС и ДОД са несправедливи. Например откъде на къде един който взима 1000 лева заплата и я харчи цялата трябва да плаща ДОД 100 лева и после още близо 180 лева ДДС? А един човек с богатство за 100 хил. лева без обявени доходи и нищо не купуващ почти през месеца - може и нищо да не плаща на държавата? А в същото време да получава услуги от нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Облагането трябва да е на база получени услуги от държавата. Т.е. който получава повече услуги от държавата трябва да плаща повече данъци/без тия които нямат нищо и са на помощи/. Та кой получава най-много услуги от държавата - по - богатите получават повече услуги от по-малко богатите - около имотите им се поддържа инфраструктурата.. пази им се богатството с цялата мощ на държавата - МВР и армията ги охраняват. Съдът им пази също имуществото. Чиновниците също. Защо обаче - в момента данъците се плащат на съвсем друг принцип? Тези които работят здраво и купуват.. те се облагат най-много. Така ефективно им се пречи да станат и те богати. Още повече, че с техните пари се обогатяват богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769Трябва да се знае как се ограби и граби България5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 Проф.д.ик.н.Иван Ангелов - ''Разликата по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
mick
преди 9 години
ДДС е най-лошият данък. Краде се с него - и то много, крие се. Прекалено голям е. Несправедлив е - щото товари хората които консумират и после с техните пари се правят услуги най-вече на собствениците.. колкото по-голям е един собственик, толкова повече получава от държавата. Обаче реално той плаща най-малко данъци.ДДС то е една от причините за увеличаване на неравенството. Взимат се пари от едни и се дават на други/във вид на услуги и инфраструктура/ - обикновено по-богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още