IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО изпитва трудности да балансира системата

Заради слабите товари в енергийната система ще бъдат ограничени ВЕИ-производителите

10:19 | 13.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
ЕСО изпитва трудности да балансира системата

Ниските товари отново станаха причина Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да не успява да балансира енергийната система.

От съобщение на сайта на оператора става ясно, че за да се справи със ситуацията от 10 до 17 часа днес ще бъде ограничена работата на всички производители от възобновяеми източници.

Разпоредбата е да бъде ограничена работната мощност до 60% на всички централи, присъединени към мрежите на ЧЕЗ България, EVN България и Енерго Про.

От "ЧЕЗ Разпределение  България" напомниха, че разпорежданията  на ЕСО са задължителни за електроразпределителните дружества и производителите на електроенергия. Правото да ограничава системния оператор да ограничава производители е заложено в Закона за енергетиката.

Освен при невъзможност за баланс, ЕСО може да ограничава производството и при заплаха за сигурността на системата. 

В момента товара в системата е около 3,7 гигаватчаса. По-голяма част от производството идва от АЕЦ „Козлодуй” (35%) и кондензационните ТЕЦ-ове (33%). Водните централи произвеждат около 11% от енергията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още