IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегия за интеграция на бежанците в обществото прие правителството

Целта е да се създаде политическа рамка за управление на миграцията и противодействие на трафика

15:10 | 10.06.15 г. 3
Стратегия за интеграция на бежанците в обществото прие правителството

Как да бъдат интегрирани в българското общество бежанците, получили статут – с цел решаването на този въпрос днес кабинетът прие Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията (2015-2020 г.). Документът обединява три други аналогични стратегии, приемани в периода 2008-2014 г., като ги актуализира заради бежанската криза през 2013 г., съобщи пресцентърът на МС.

Целта е да се създаде политическа рамка за управление на законната миграция и интеграцията, за противодействие на трафика, за идентификация и предоставяне на необходимата грижа на търсещи и получили международна закрила лица в България.

Очаква се изпълнението на тази цел да доведе до по-ефективно управление на миграцията и интеграцията, да бъде развита системата за убежище при нарастващия брой кандидати за международна закрила, миграцията и мобилността да се превърнат в позитивни фактори за развитие в икономически и демографски план.

Основните приоритети на националната политика в областта на миграцията, убежището и интеграцията са: гарантиране сигурността на външните граници на ЕС, ефективно противодействие на трафика,  справедлива и прозрачна процедура при разглеждане на молбите за закрила,  утвърждаване на доброволното връщане като приоритетна политика. В документа е посочено, че е необходим по-ефективен контрол по всички граници, и по-специално на българо-турската.

За интеграцията се предвижда изграждането на мрежа за сътрудничество държавни институции, местната власт и неправителствения сектор.

Предвижда се да бъдат привлечени висококвалифицирани български граждани-емигранти и чужденци от български произход с цел трайно установяване и заселване в страната.

Кабинетът потвърди, че на заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи” на 15 и 16 юни в Люксембург България ще оспори квотата от 788 мигранти, които Брюксел очаква да приемем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Докога ще "интегрират" всякакви талибани за наша сметка? Колкото интегрираха ромовете, толкова и тия ще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Докога ще "интегрират" всякакви талибани за наша сметка? Колкото интегрираха ромовете, толкова и тия ще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
The Big One
преди 9 години
Точно така ЕК правилно ни юрка да направим стратегия преди да си е евало мамта в Туркистан.Всичко тряя да е готово.И оградата и новите митничски софтуери и магистралата.Че като си *** маата и се юрнат поганците да бегат към ЕС ние да им затворим границата и да го издухат.Ама най-добре това да стане август,когато най-много гастарбайтерчета са се върнали у дома и да не може да се върнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още