IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Синдикати искат 87 млн. лв. за повишение на учителските заплати с 20%

Според КТ "Подкрепа" необходимите средства могат да бъдат пренасочени от по-добрата събираемост в началото на годината

15:08 | 08.06.15 г.
Синдикати искат 87 млн. лв. за повишение на учителските заплати с 20%

От синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" искат 87 милиона лева да бъдат пренасочени от бюджета за увеличение с 20 процента на учителските заплати.

КТ "Подкрепа" внесе писмо до премиера Бойко Борисов, с което предлага българското правителство да пренасочи 87 милиона лева от републиканския бюджет към бюджета на Министерството на образованието и науката. Това се посочва в съобщение от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", подписано от неговия председател Юлиян Петров.

Тези 87 милиона лева ще бъдат използвани за увеличение на заплатите на работещите в образованието с 20 процента, уточняват от учителския синдикат.

Според КТ "Подкрепа" необходимите средства могат да бъдат пренасочени от по-добрата събираемост в началото на годината.

Повод за предложението към премиера е решението на Деветата национална конференция на Синдиката "Образование" за 20 процента увеличение на трудовите възнаграждения на учителите и на персонала в училище.

Българските учители са най-бедните в Европа, като вече са по-бедни и от румънските им колеги, а гръцките учители, при най-голямата криза в страната, имат три пъти по-високи заплати от българските, напомнят от синдиката.

В Люксембург учителската заплата е 17 пъти по-висока от българската, а средното европейско възнаграждение на учителите е около осем пъти по-високо от българското.

В Европа, средствата за образование, които заделят страните, са средно 5,2 процента от БВП, а ЕК препоръча на страните от ЕС да отделят поне 6 процента от БВП за образование, посочват от учителския синдикат. От синдиката настояват българското правителство да отдели 6 процента от БВП за образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още