IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди фермери ще имат проблеми с директните плащания, според производител

Проблем възниква, когато се наемат ниви след споразуменията, заяви Даниел Замфиров

10:02 | 08.06.15 г.
Хиляди фермери ще имат проблеми с директните плащания, според производител

Заради софтуера на общинските земеделски служби хиляди фермери са затруднени да кандидатстват за директни плащания. Това коментира пред „Фокус“ земеделският производител Даниел Замфиров.

Той разясни, че проблемът възниква тази година и засяга случаите, в които земеделците са сключили споразумение помежду си за ползването на нивите в рамките на едно землище, но след това наемат земя. Досега по думите му не е имало проблем да се наемат ниви след споразумението. 

Сега обаче новият софтуер отчита сключените споразумения. „Ти си наел тази земя след споразумението, но в базата данни като титуляр е другата фирма, която също е участвала. По този начин ни ограничават и програмата казва, че нямаш правно основание, а реално имаме договор“, допълва Замфиров.

Според него е нормално, ако след споразумението дадена фирма не успява да си обработи земята, да я отдаде на някой колега от конкуренцията в землището, за да може нивата да се работи през текущата стопанска година, за да не остане пустееща.

Даниел Замфиров отчита, че промяната е въведена, за да се предотврати ползването на ниви без правно основание. „Този проблем не е само при мен. Той е масов в Плевенска и  Великотърновска област“, допълва производителят и дава за пример фирма, която притежава  1,5 млн. дка земя, която не успява да обработи и я преотдава на местни арендатори и фирми.

Фермерът допълва, че има риск земеделците с този казус изобщо да не бъдат допуснати да кандидатстват по директните плащания. По думите му в Никопол земята, която не може да се очертава, е около 8 хил. дка, в Плевенско - към 90 хил. дка. Проблемът засяга и  Великотърновска и в Ловешка област. Така в Северна България ще има доста стопани, които няма да получат субсидии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още