IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват местните избори да провалят референдума

Традиционно за кметове гласуват по-малко хора, заяви проф. Драгомир Драганов

11:23 | 07.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Експерти очакват местните избори да провалят референдума

Референдумът за изборното законодателство, който ще се проведе заедно с местните избори, по-скоро ще е се провали, защото се провежда с местния вот. Това обявиха пред bTV математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов и проф. Драгомир Драганов. 

Драганов обясни, че съгласно закона при референдумите за валидни се считат тези, на които са участвали поне толкова избиратели, колкото са гласували на предходните избори за национален парламент, а традиционно на местни избори гласуват по-малко хора. Проф. Константинов се съгласи с него.

Според математика управляващите не приемат по-нисък праг за признаване на референдумите, защото ще търпят големи критики, ако го направят в последния момент преди вота.

На въпрос кой е прав в спора между Мая Манолова и президентството дали е било законно Росен Плевнелиев да внесе миналата седмица предложението за референдума, проф. Константинов обяви, че и двете страни са прави, защото има правен вакуум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: електронно не значи онлайн през интернет, лумпи....А какво означава иказването по телевизията 'за да може хората от чужбина да гласуват нормално'?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
електронно не значи онлайн през интернет, лумпи.... иначе и през Интернет може, но не и анонимно както е по нашата конституция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Хора, той този референдум е провален не заради местни избори, а по същество.- Наясно ли сте, че проблемът с Интернет електронните избори е обявен за особено трудна задача от световноизвестни криптаналитици?- Известно ли Ви е, че ще се произнасяте на референдум по проблем, за който X-Prize е обявила награда в Интернет за 10 млн долара и която награда няма кой да вземе от 2008 г. насам?- Знаете ли, че NIST не възприемат стандарт за интернет гласуване защото още не могат да намерят достатъчно подходяща асиметрична задна врата, която да заложат в стандарта?- Известно ли Ви е решението на Върховният съд на Германия, че гаранцията от кибераналитици за безопасност на машината за гласуване не е достатъчна за целите на свободна демократична система?- Наясно ли сте, че в условията на непълна, неточна, подправена, укрита и изопачена информация всичко може да се превърне в абсобютна пародия и на референдум и на демокрация?- Какво означава като термин 'доказателство за знание с нула знание'?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още