IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Свободният пазар ще гарантира по-ниска цена на електроенергията

Цената на топлинната енергия трябва да намалее заради спада в цената на природния газ, категоричен е председателят на КЕВР

12:00 | 06.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иван Иванов: Свободният пазар ще гарантира по-ниска цена на електроенергията

Цената на електроенергията ще бъде по-ниска на свободния пазар, категорично заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в предаването „Седмицата“ на Дарик Радио.

Той припомни, че българската енергийна борса ще бъде въведена от 1 януари 2016 г. и коментира цената на електроенергията след това.

„Няма да има сериозно дълготрайно повишаване на цената на електроенергията“, заяви Иванов и даде за пример Румъния, която въведе енергийната борса преди три години. Сега там цената на електроенергията е с 40% по-ниска в сравнение с тази от преди три години, поясни той.

„Битовите потребители няма да бъдат директни участници на пазара на електроенергия. Търговците ще предлагат на потребителите електроенергия за разлика от бизнеса, който може да се появи директно на свободния пазар“, добави още председателят на КЕВР.

По думите му регулаторът ще определя цената за достъп и пренос и добавката „задължения към обществото“. В България ще има дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията от бизнеса при определени модел и цена, каза Иванов по повод факта, че в Европа токът за бизнеса е по-евтин.

Така той очаква, че цената на електроенергията на свободния пазар ще бъде по-ниска.

„Цената на топлинната енергия трябва да намалее заради спада в цената на природния газ“, категоричен бе още Иванов.

Коментарът му идва по повод исканията на топлофикациите цената да не се намалява.

„Трябва да позволим на българските потребителите да ползват по–евтина топлоенергия“, добави в тази връзка председателят на КЕВР.

Иванов заяви още, че сме на второ място по брой на енергийно бедни домакинства в ЕС след Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Ето консумацията по часове - http://***.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bgТЕЦ Марица-изток АЕS 670 MW; ТЕЦ Марица-изток ENEL 908 MW и задължението на данъкоплатците да изкупуват тока за 15год.(13 млрд.лв.)От 2010 г. до началото на 2013 г., по време на мандата на ГЕРБ, в експлоатация са въведени 476.71 МВт вятърни, 150.53 МВт водни и 964.49 МВт соларни централи'' - http://30dumi.eu/2013/05/preska-piyat-tok-nasledstvo-ot-gerb/На 21 04 2013 г. екс депутат доц.Минчо Христов при Кеворк''всяка неделя'' каза как 2008год. е предупредил Нар.събрание за закона за ВЕИ ,и как всички депутати са гласували ''за'' и за измамите на ЕРП-тата как не са спазвали закона за обществените поръчки ,и как е вкарал глобата да е 1 000 000лв. , и т.н. На 17 03 2013год. екс м-р Трайчо Трайков при Карбовски каза,че е заварил молби за 12 000 MW фотоволтаици и ветрогенератори и до оставката му са пресъединени 200 MW и за три месеца до 01.07.12год. са пресъединени още 700 MW при заложени 300MW
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Държавата е поела да изкупува ток от ТЕЦ 1 и 3 ,слънце ,вятър и частни ВЕЦ с мощност 5100 мегавата като от слънце и вятър не е постоянна (2000мегавата) Консумацията на ток у нас е 3000 - 4000 мегавата - http://eso.needit-findit.com/eso-daily-production-linear-summary.phpКато цяло България разполага с 10 000 мегавата производствени мощности Само ТЕЦ 2 и Козлодуй са 3600 мегавата тоест могат да задоволят търсенето но има задължения към ВЕИ и ТЕЦ 1-3 Кражбите досега бяха много и се съмнявам тока да не скочи защото ще спре износа тоест ако омесят евтиният ток от Козлодуй и ТЕЦ-2 със скъпият и така да се продава на свободният пазар се съмнявам .,че ще има износ Иначе трябва да се разгледа становището на Атака - http://darikfinance.bg/***/80521#comments за разваляне на договорите защото противоречат на европ.закони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още