IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се добра зърнена реколта при средни добиви около 415 кг от декар

В кампанията за директни плащания за подпомагане са заявени 3,55 млн. хектара

15:59 | 05.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Очаква се тази година зърнената реколта у нас да е от 4,3 до 4,5 млн. тона при средни добиви около 415 кг/дка, каза днес в Кубрат министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от пресцентъра на МЗХ. Засетите общо площи в страната с есенници са близо 14 млн. дка, от които 10,5 млн. са площите с пшеница.

Министърът обясни, че според специалистите посевите се развиват от добре до много добре. Тя пожела на земеделските производители успешна жътва и добра пазарна ситуация.

Десислава Танева отбеляза още, че към момента подадените заявления от земеделските стопани за подпомагане в кампания 2015 за директни плащания са 113 500, а заявените площи за подпомагане са 3,55 млн. хектара. Заявленията могат да се подават в срок до 23 юни.

Интересът към мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" на Програмата за развитие на селските региони е изключително голям, коментира агроминистърът. Подадените проекти към момента са над 2400, а общата заявена субсидия по проектните предложения е над 700 млн. лева. Половината проекти обаче няма да получат одобрение, тъй като средствата по тази мярка са 300 млн. лв., но ще има други приеми, като следващият ще е през есента.

Десислава Танева участва днес в в тържественото откриване на жътвата по проекта "Хляб на мира". Проектът започна през 2013 г., когато в 12 страни от Централна и Източна Европа бе засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от получената реколта да бъде символично отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още