IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Москов изясни идеята за „комплексно” лечение

Група болници ще могат заедно да кандидатстват за общ договор със Здравната каса, за да получават пари от нея, разкри здравният министър

20:20 | 04.06.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Петър Москов изясни идеята за „комплексно” лечение

Критериите, на които болниците трябва да отговарят, за да изпълнят условията за комплексно лечение, в момента се изготвят от консултанти. Това каза министърът на здавеопазването Петър Москов по време на блиц контрола в здрваната комисия в Народното събрание.

Припомняме, че от следващата година само клиники, които осигуряват комплексна услуга по лечението на пациентите ще могат да сключват договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и да получават пари от нея.

Днес Москов обясни идеята си пред народните представители. Той посочи, че става въпрос за съвкупност от медицински показатели, които, ако са налични в рамките на една клиника, ще има договор със здравния фонд, ако пък болницата предлага само един епизод от леченито на дадено заболяване, няма да може да получава пари от Касата. 

Идеята е едно лечебно заведение да гарантира лечението на пациента от началото до края му, така че да не се налага да се прехвърля между отделни болници за една терапия, обяни министърът. Това ще важи и за държавните и общински болници, и за частните, уточни той.

„Така ще финансираме резултата от лечението”, коментира Москов в контекста на вчерашното си изказване в Министерския съвет, че „спираме да финансираме структури, а само лечение”.

В тази промяна Петър Москов вижда и възможност за остойностяване на лекарския труд. Това е и европейска практика, стана ясно от коментара му днес.

Ще бъде регламентирана и възможност група болници да могат заедно да кандидатстват за общ договор със Здравната каса. Така по-малките лечебни заведение в малките градове, които иначе не покриват критериите за комплексност, също ще могат да получават пари от здравния фонд, поясни министърът.

Той беше категоричен, че промените в сектора няма да доведат до „здравеопазване за бедни и богати”. По думите му това е недопустимо и именно затова социално-значимите заболявания без да имат отношение към социалния статус, ще бъдат покривани чрез основния пакет на Касата.

Москов изтъкна, че е предложил и мерки за „изсветляване” на доплащането от джоба на пациентите. Вече това ще става чрез допълнителните фондове за здравно осигуряване, тоест чрез втория пакет медицинска помощ.

Министърът беше категоричен, че скъпите онколекарства трябва да бъдат гарантирани от държавата на населението.

До две седмици се очаква за обществено обсъждане да бъде публикуван проектът на Закона за лекарствата, който залага реимбурсиране на лекарства по заболявания, както и на сто процента реимбурсиране на медикаменти за социално-значими болести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
MarkoM
преди 9 години
Значи, ако една болница води само част от лечението и после пациента отива в друга това е МНОООООГО голям проблем, но ако тези болници са обединени в група и пациента пак ходи от едната в другата за части от лечението си - това не е НИКАКЪВ проблем, но забележете, проблемността не се решава относно пациента, а относно здравната каса - пациента пак ще бъде разтакаван по болниците!!!! Е па нема такава държава наистина!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
ivanrog
преди 9 години
Ех, този всестранно развит българин, сега и болниците ще са такива, само още не знаем какво точно включва това понятие, но "консултанти" го пишат. Чудно ми е защо министъра д-р, не е останал общопрактикуващ лекар, а е взел да става анестезиолог?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още