IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 юни

07:40 | 04.06.15 г.
Преглед на печата за 4 юни

Христо Ковачки поиска жп лиценз за трети път

в. Капитал Daily

Активният в мините и енергетиката Христо Ковачки отново, за трети път, е поискал лиценз за железопътен превоз на товари. Това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по транспорт и съобщения в сряда. В момента документите му са в процедура по разглеждане и не е ясно какъв ще е изходът, казаха представителите на транспортното министерство пред депутатите. "Във всеки случай не е вярно, че вече има решение по темата и то е положително", бяха категорични експертите от ведомството на Ивайло Московски.

Христо Ковачки отдавна демонстрира желание да се откъсне от "БДЖ - Товарни превози". Той подава на два пъти документи за лиценз като товарен превозвач, за да обслужва сам транспорта на въглищата от мините си, чрез дружеството "ТБД - Товарни превози", което е 100% собственост на ТЕЦ "Бобов дол" (част от енергийната група на Ковачки). И двата пъти обаче получава отказ.

Половината ограда по границата с Турция е за ремонт

в. Сега

Половината от оградата по границата с Турция е за ремонт, съобщи премиерът Бойко Борисов на вчерашния блиц контрол в парламента. Съоръжението е с обща дължина 30 км и беше построено в мандата на Пламен Орешарски. Основната му цел е да насочи бежанския поток към граничните пунктове.

Наскоро стана ясно, че в участък от около 80 м в района на Болярово оградата е паднала и се е наложило граничарите да я подпират. От думите на Борисов обаче се разбра друго. "От 30 км 15 са за ремонт, в момента експертите са там", обясни той.

Все повече чужди специалисти работят у нас

в. Сега

Висококвалифицираните чужденци от страни извън ЕС, които получават разрешение да работят у нас, са се увеличили в пъти за последните 4 години. От януари до юни Агенцията по заетостта (АЗ) е издала синя карта - необходимия документ за работа на граждани на трети страни с високо образование, на 60 чужденци. За сравнение през 2011 г., когато за първи път се въведоха тези условия, сините карти са били само 7. Отделно на година АЗ дава и около 600 разрешения за работа на чужденци без висше образование.

Недостигът на кадри в строителството, ИТ сектора и медицинския персонал ще прави тази възможност все по-привлекателна, смятат работодателите. Фирмите обаче искат по-улеснени процедури за наемане на специалисти от всички институции по веригата. След разрешението от АЗ се произнася финално съответната дирекция към МВР, а цялата процедура отнема много време.

Скок на тока за бизнеса с 22% гони предприятия

в. Стандарт

Скок на тока за бизнеса с 22% от 1 юли може да изгони редица предприятия от България, а други няма да оцелеят. Енергийният регулатор КЕВР предлага да бъде увеличена таксата "Задължения към обществото" за бизнеса. Ако това се случи, въпросният компонент, който влиза в образуването на цената на тока, ще се изравни за бизнеса и домакинствата. До този момент тази такса беше 18,93 лв./мВтч без ДДС за свободния пазар, а сега тя ще бъде увеличена с 21,28 лв. и ще стигне 40,21 лв.

Мрежовите такси ще се увеличат от 7,98 лв. на 8,86 лв. за мегаватчас. Така крайната цена ще достигне 122 лв. за мегаватчас, което е увеличение с 22%. Според Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, не е редно да има такова голямо увеличение на цената за бизнеса от 1 юли, а за домакинствата токът да поскъпне с около 2%. "Така се засилва кръстосаното субсидиране, защото цената за стопанско потребление се изравнява с цената за населението", каза пред "Стандарт" той.

Германски или испански влакове ще хвърчат в третия лъч на метрото

в. Новинар

Германски или испански ще са влаковете, които ще возят по третата линия на метрото от жк „Овча купел” до жк „Левски”. Това стана ясно при отварянето на офертите на фирмите, борещи се за обществената поръчка.

В процедурата за доставка на 20 влака с прогнозна стойност 420 млн. лв. предложения подадоха обединението “Симетро София” и испанската “Конструксионес и Ауксилиар де Ферокарилес С.А. - КАФ”. В консорциума влизат компаниите “Сименс България”, “Сименс Австрия” и полската Newag. Избраният изпълнител ще трябва да достави и всички системи, свързани с управлението на подвижния състав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още