IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 юни

07:20 | 02.06.15 г.
Преглед на печата за 2 юни

Рязък скок на електроенергията за бизнеса

В. Капитал Daily

Огромен скок от 22% на сметките за електроенергия на бизнеса и минимална промяна за домакинствата. Това е предложението на регулатора за промяна от средата на годината. Целта е ясна - да се спаси затъналата НЕК. Предложението почти изравнява цените за компаниите и гражданите. А логиката в развития свят е бизнесът да се развива добре и да е конкурентен, а през неговия успех да има доходи, с които да се плащат битовите сметки. В година на избори обаче явно досегашната линия се изоставя.

Вдигането може да фалира компании, защото след увеличението българските цените на енергоемките индустрии ще са с 30-40% по-високи от тези в региона. Дори и в момента, т.е. преди скока, разликата спрямо плащаното в Германия от тези индустрии е около 20%, сочат от Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори. Малка група дружества гиганти като "Лукойл" и металургичните заводи могат и да се спасят от скока, ако енергийното и финансовото министерство произведат една наредба. Но останалите хиляди компании, които не се водят енергоемки и големи, могат да спрат да съществуват заради разходи, които обезсмислят работата им.

Бонусите за чиновниците за четири месеца са над 155 млн. лв.

В. Капитал Daily

Министерствата и агенциите не са намалили разходите си за персонал през първите четири месеца на годината, а точно обратното. През тази година те трябва да ги свият с 10% (каквито са изискванията на закона за бюджета), а от месечния бюлетин на финансовото министерство за изпълнението на бюджета се вижда, че разходите за възнаграждения и социални осигуровки не само не намаляват, но и се увеличават. Те са достигнали 1.275 млрд. лв. и в номинално изражение са нараснали с близо 160 млн. лв.

От Министерството на финансите уточниха за "Капитал", че данните за четирите месеца на двете години не могат да бъдат сравнявани по този начин, тъй като има разлика в обхвата на данните. Според експертите от финансовото ведомство разходите за възнаграждения и осигуровки за първите четири месеца на 2015 г. спрямо същия период на предходната година са само с 1 млн. лв. повече. Причината е, че от март към досегашните "възнаграждения и осигурителни вноски" вече се добавят и "други възнаграждения и плащания за персонал".

"Калинел" - Троян, инвестира 6 млн. лв в разширение на производството

В. Капитал Daily

"Калинел" - един от основните доставчици на текстил за дома за магазините на IKEA в цял свят, ще инвестира 6 милиона лева в нова производствена база в Троян. Увеличеният капацитет ще даде възможност на предприятието да отговори на нарасналия брой поръчки и да покрие високите изисквания както на шведската мебелна верига, така и на други задгранични партньори, съобщиха от компанията.

Борбата срещу изборния туризъм отново се сведе до имитация

В. Сега

Няколко месеца преди кметския вот "спирането на изборния туризъм" отново стана любима дъвка за парламентарните политически сили. Опитът сочи, че преди избори партиите се активизират на думи, но действията им не водят до резултат. В деловодството на НС са внесени два проекта за изменение на закона за гражданската регистрация, ползата от които също е съмнителна. "Усилията" идват на фона на излезлите преди три седмици данни на регионалното министерство за преселението на хиляди българи основно към обезлюдяващи региони, за да се преодолее 6-месечната уседналост.

Съвместният проект на Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) се отнася за броя на живущите на един адрес. В момента за регистрация по постоянен адрес няма ограничения, а по настоящ може да се впишат "не повече от три пъти от лицата, които обичайно могат да обитават жилището". РБ и ПФ настояват таванът за вписване и по двата вида адрес да е най-много два пъти над "обичайно обитаващите".

Правим 70 общи учения със САЩ

В. Стандарт

САЩ и България засилват общите военни учения, като само за тази година са планирани най-малко 70. Това стана ясно след срещата на командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис с началника на отбраната Румен Николов в София. Николов съобщи, че има готовност, ако се наложи, общите тренировки да са още повече. Ходжис пък коментира, че България ще се включи и в учението "Бърз отговор", в рамките на което ще бъдат използвани българските летища в Балчик и село Тенево, Ямболско. Той посочи, че целта му е да продължи укрепването на вече силното трансатлантическо взаимодействие между САЩ и България. Планира се учението "Бърз отговор" да се проведе в Германия, Италия и България, като ще има за цел да провери дали съюзниците са в състояние да действат бързо при възникването на криза.

Черешите поскъпват пет пъти от градината до магазина

В. Стандарт

Черешите поскъпват 5 пъти от градината до магазина. Това стана ясно след началото на изкупната кампания. Вчера община Кюстендил, която е най-големият производител на червеното злато, обяви старта със заповед на кмета Петър Паунов. Началната изкупна цена на вкусния плод е 50-60 стотинки, а крайната по софийските магазини - 2.50 -3 лв. До преди седмица червеният плод достигаше космическите 8-10 лева за килограм в столицата и 5 в Кюстендил и Благоевград. Сега, след Черешова задушница, цените стремително вървят надолу. "Чакаме всеки момент кюстендилските да залеят пазара.

Тогава цената на едро на вкусния плод пада до 70-80 стотинки за килограм, а за крайния потребител няма да е повече от 1,50 лева за кг", прогнозира благоевградският търговец Венцислав Лудачки. Той и колегите му предпочитат да продават череши от Петрич и Кюстендил, а не вносни. Категорични са, че нашите са по-вкусни. Още преди две седмици по столичните пазари се появиха ранни череши по 8-10 лв. килограм, които продавачите бяха определили като "кюстендилска хрущялка". Такъв сорт обаче няма и това възмути кореняци кюстендилци, които работят в София.

Назначиха временен секретар на Комисията за трафик на хора

В. Новинар

Камелия Димитрова е назначена за временно изпълняващ длъжността секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора със заповед на вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, която е и председател на Националната комисия. Секретарят отговоря за оперативното управление и международните контакти на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още