IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атанас Тасев: Необходимо е увеличение на цената на тока

Около 30 млрд. киловатчаса се консумират на пазара в страната, посочва енергийният експерт

11:02 | 01.06.15 г.
Атанас Тасев: Необходимо е увеличение на цената на тока

Необходимо е увеличение на цената на тока, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев, цитиран от агенция „Фокус“.

Преди дни работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложи цената на тока от новия регулаторен период да се повиши със средно 1,99 на сто. Най-високо ще бъде увеличението за клиентите на Енерго Про – със средно 3,64%. За клиентите на EVN България експертите предлагат ръст на цената от 1,22%, а на ЧЕЗ България – от 1,53 на сто.

Тасев обясни, че увеличението на цената за задължения към обществото със 112%, което се предлага от КЕВР, ще повиши разходите на предприятията.

„Около 30 млрд. киловатчаса се консумират на пазара в страната. От тях половината се потребява от индустрията, а другата половина – от бита, както и малките и средни предприятия. След като задълженията се разпределят върху всички, е естествено, че това ще влоши конкурентоспособността“, каза експертът.

Той допълни, че все още няма отговор на въпроса, какво ще стане с износа на ток.

„Очевидно не се отчетени тези 210 млрд. киловатчаса, които обичайно нашата страна изнася на годишна база. Ако конюнктурата в региона благоприятства и цените, на които нашите търговци могат да изнасят електроенергия, са конкурентоспособни, то тогава при тази цена за отговорност към обществото допълнително могат да бъдат акумулирани още 400 млн.“, поясни Тасев.

Тасев отчете като положителна тенденция, че постепенно икономиката у нас започва да се раздвижва. По думите му проблемът с цената на тока не е в техния размер, а в ниските доходи на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още