IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 юни

08:36 | 01.06.15 г.
Преглед на печата за 1 юни

Циментовият завод в Девня за 320 млн. лв. вече работи

в. Капитал Daily

Една от най-големите индустриални инвестиции в страната е завършена. От петък работи новият завод на "Девня цимент", като изграждането му струваше 320 млн. лв. Освен по-голямо производство, насочено и за износ, разликата е, че част от продуктите ще са по нова технология от по-висок клас, като например прозрачен цимент. Мощностите ще работят и по-чисто, като половината от нужното гориво ще идва от преработени отпадъци.

България е с най-много болници и най-лоши здравни показатели в ЕС

в. Сега

Безпощадна картина на здравеопазването в България представя анализ за страната ни на Световната банка. Здравните резултати на българите са все по-лоши, достъпът до качествено лечение е все по-ограничен, българите дават прекалено много за здраве от джоба си, а в същото време страната ни оглавява класациите по брой болници и хоспитализации.

Здравните показатели на българите са се влошили в сравнение с 80-те години на миналия век, сочи анализът на Световната банка. Тогава те са били по-близо до средните показатели на старите членки на ЕС в сравнение със съседните на България страни. Преди 30-ина години продължителността на живота у нас е била с 3 години по-ниска от тази в 15-те западни членки на ЕС и с 2 години по-голяма от тази в Унгария. Понастоящем разликата в продължителността на живота между България и старите страни от ЕС е почти 8 години, а в Унгария вече живеят по-дълго, отколкото тук. Средно хората у нас в момента живеят по 74.5 години. Картината е особено лоша и при най-често срещаните хронични заболявания и причини за смъртност - сърдечно-съдовите болести.

Финансовото министерство пусна бланка за кандидатстване по плана "Юнкер"

в. Сега

На фона на много неясноти вече има едно улеснение за желаещите да кандидатстват за финансиране по мащабната инвестиционна програма на ЕС, известна като плана "Юнкер". Готов е единен формуляр, чрез който всеки кандидат ще може да подаде своята заявка. Бланката, наречена "Инвестиционно намерение за участие в Плана за инвестиции за Европа", е качена и на сайта на българското Министерство на финансите.

Попълването на заявката изглежда лесно. Трябва да се впишат името на проекта, в кой сектор е, колко ще струва, кога се очаква да стартира и да приключи, какво финансиране е необходимо за периода 2015-2017 г., коя компания ще го изпълнява, колко души ще бъдат заети в него и колко трайни работни места ще осигури. Освен това кандидатът трябва да посочи формата и начина на финансиране - например дали е изцяло частна инвестиция, или публично-частно партньорство, какви заеми и собствени ресурси се предвиждат, разчита ли на други пари от ЕС.

Партньор на "Хуго Бос" и "Армани" инвестира 25 млн. в Плевен

в. Стандарт

Инвестиция в размер на 25 млн. лв. ще направи плевенската фирма за мъжка мода "Димитров". Така ще бъдат създадени 800 нови работни места, каза собственикът на фирмата Магдален Димитров. Първата копка за нов производствено-административен комплекс "Десизо Монни" на плевенската фирма беше направена в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева. Той ще превърне в супермодерен комплекс съществуваща от 2000 г. 6-етажна фабрика за мъжка конфекция на компанията с близо 1200 души персонал. Българската фирма е основен партньор на две от най-реномираните модни марки в света "Хуго Бос" и "Джорджо Армани", произвеждайки техни стоки.

Двата гигантски бранда, оценени съответно на 15 млрд. и 6 млрд. евро, имат ангажимент към българския партньор, като му предоставят най-модерните технологии в областта на шиенето, обучават мениджъри и специалисти и го подкрепят в други начинания извън договорните отношения. Благодарение на това фирма "Димитров" може да си позволи високи социални стандарти за своите служители. Нетната работна заплата в производството е гарантирана минимум на 400 евро, а брутната - 600 евро. Това възнаграждение е равностойно на заплатите в бранша в Чехия, твърди Димитров.

"Теклас" се готви да строи нов завод

в. Стандарт

"Теклас България" е пример за преодоляването на икономическата изостаналост на Родопите и други слабо развити региони. Компанията, която произвежда каучукови водни съединения и пластмасови изделия за най-големите гиганти в автомобилната индустрия - "Дженерал мотърс", "Фолксваген", "Волво", BMW, Мерцедес и "Рено", не е получила сертификат за клас инвестиция, но има успешни вложения в икономиката на страната ни и е отличена с награди на форума на БАИ "Инвеститор на годината" за 2014 г.

Миналата година бе построен третият завод на "Теклас-България" АД. Общата инвестирана сума в производствен корпус, административни офиси, складове, машини и съоръжения е на стойност 19 млн. лева. В завода се въвежда иновативен производствен процес за аздуване /обработка blow molding"/ на инженерни пластмаси, машини и съоръжения. В момента в заводите на "Теклас" работят 1500 души, като до края на 2015 г. се предвижда броят им да достигне 2000. Това е най-голямата инвестиция в Кърджалийска област през изминалите 50 години. С построяването на третия си завод фирмата "Теклас" е вложила в България близо 70 млн. лв., обяви генералният директор на холдинга "Теклас" Наби Анъл.

Турция чака 1,5 млн. българи това лято


в. Новинар

Южната ни съседка Турция ще приеме близо 1,5 млн. български туристи тази година. За сметка на това турците, които ще пристигнат на екскурзия у нас, ще бъдат около 700 000. Това заяви пред БНТ посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче. По думите му Турция е на шесто място в света по посещаемост, като през изминалата година броят на туристите е достигнал 42 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още