IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 май

07:47 | 27.05.15 г.
Преглед на печата за 27 май

Световен дуел за търсенето на милиардите от КТБ
в. Капитал Daily

Двете разследващи компании, между които ще бъде избран преследвачът на милиардите, източени от Корпоративна търговска банка (КТБ), са Alvarez & Marsal и AlixPartners. Това научи "Капитал" от свои източници, след като финансовият министър Владислав Горанов каза в парламента, че от шестте допуснати до конкурса кандидати са отсети двама и в момента с тях се водят преговори по предложените от тях оферти. "Ще е най-голямата и най-утвърдена световна компания", заяви Горанов във вторник - дни преди изтичането на срока 30 май, определен за сключване на договор с изпълнителя на поръчката. Формално той ще бъде подписан от двамата временни синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев, но изборът ще е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който има решаваща дума в сформираното жури.

И двете компании на финала са световноизвестни и с доказан опит в разследването на финансови схеми и връщането на средства, отклонени чрез измами. По информация на "Капитал" от източник от изпълнителната власт по-вероятно е изборът да падне върху Alvarez & Marsal, но окончателно решение все още няма. Така, макар управляващите да ангажират разследваща фирма 11 месеца след затварянето на банката, поне за тази задача ще бъде избрана световна компания с опит. Което вдига шанса нещо заграбено да бъде върнато.

Два са кандидатите в търга за доставка на 20 нови метровлака
в. Капитал Daily

Двама са участниците в търга за 420 млн. лв. на "Метрополитен" АД за доставка на 20 нови метровлака, съобщиха от общинското дружество. Срокът за подаване на оферти беше удължен два пъти с по месец, а документация внесоха обединение "Симетро София" с участници "Сименс България", "Сименс Австрия" и полската Newag, както и испанската Construcciones y auxiliar de ferrocarriles (CAF).

Поръчката на "Метрополитен" е за доставка на 20 влака за новия, трети, лъч на метрото - от жк "Овча купел" до жк "Левски", чието изграждане ще започне тази година – в момента се избират изпълнители. Прогнозната й стойност е 420 млн. лв. без ДДС, като включва доставка, монтаж и тестове на система за управление на метровлаковете. В сумата влиза и опция за доставка на допълнителни 10 мотриси за 140 млн. лв., който ще бъдат поръчани след завършването на първия етап от третия лъч на метрото.

И в Борисовата градина се планира масивно строителство
в. Сега

Превръщането на къпалнята "Мария Луиза" в градски плаж, атракционни влакчета по алеите в Борисовата градина и масивни сгради - това са част от идеите за нова визия на парка. Столичната община получи седем концепции как да се промени най-големият парк в столицата. Те са резултат от конкурса за устройствено планиране на парка, а на базата на идеите трябва да се направи подробен план, който се отлага от години.

Всички проекти залагат на много спорт и развлекателни атракции. Така например архитектите от "Никонсулт" предлагат на цялото каре между велодрума и бул. "Пейо Яворов" да се създаде модерен атракционен комплекс, който да е основно с преместваеми обекти, както и 4 паркинга. Тук се предвижда къпалнята отново да заработи като градски плаж. Вместо автокъща "Капитолия" пък се предлага плавателен канал за лодки и картинг. На мястото на сегашния колодрум по този проект трябва да се изгради многофункционална спортна зала с колодрум, а на мястото на бившия стадион "Юнак" да изникне център за съвременни изкуства с подземен паркинг. В пространството между сградите и тенис кортовете ще се изгради миниголф игрище и парк за разходка на кучета. Алеите в парка пък ще бъдат 3 и 5 метра, като по-широките ще се ползват за електрически влакчета.

Такса смет ще се изчислява според площта на имота
в. Сега

Такса смет ще се изчислява на база площта на имотите както за бизнеса, така и за гражданите. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в отговор на депутата Вили Лилков от РБ вчера. В момента общините масово определят налога на база данъчна оценка, а до края на март финансовото министерство трябваше да представи нова методика за изчисление, която да въведе принципа "замърсителят плаща".

Представеният модел е напълно нов за общините. Резултатът обаче ще е същият като при всички обмисляни досега - увеличение на тежестта за гражданите за сметка на тази за бизнеса. Причината е, че сегашният модел на база данъчна оценка натоварва основно бизнеса и именно той настоява за промяна на методиката.

В София за някои граждани таксата ще се повиши до седем пъти, показват първите изчисления по предлагания нов вариант. "От законопроекта става ясно, че в рамките на едно населено място ще има една зона, което означава, че зонирането за тази такса в София ще отпадне", обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. В момента е важно в коя зона живее човек, защото от нея се определя данъчната оценка на имота, която пък служи за определяне размера на такса смет.

Данък "кмет" като райската ябълка
в. Стандарт

Държавата да намали данъка върху доходите на гражданите с 1% и да даде на общинските съвети възможност да определят допълнителен местен данък върху доходите между 1% и 3%, за да увеличат приходите си. Идеята за такава промяна в Закона за местните данъци и такси обсъждаха преди седмица на Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа.

В навечерието на вота обаче "данък кмет" е като райска ябълка за градоначалниците. Изкушените да посегнат към нея, за да напълнят хазната, може да се окажат "изгонени от рая" след изборите наесен. Склонни ли са да рискуват? "Стандарт" попита стопаните на част от най-големите общини в България.

1% е малко, 3% са много, смятат повечето градоначалници

"При тази криза и ниски заплати идеята да се въведе и местен налог върху доходите на хората за сметка на намаляването на плоския данък с 1% ми звучи абсурдно и несериозно" - така коментира идеята за "Стандарт" кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него много малко градоначалници и общинари биха подкрепили подобно предложение. Освен че ще загубят подкрепата на хората, това би изострило още повече политическите битки в местните парламенти.

Видин се сдоби със сметище за над 20 млн. лв.
в. Новинар

Приключи строителството на регионалното депо за отпадъци и Видин вече е горд собственик на сметище за 20 млн. лв., съобщиха от общината. На ремонтирания пункт за боклуци предстои само да премине през комисията към Дирекцията за национален строителен контрол и започва работа.

„Депото, което ще обслужва общините от Видинско, бе изградено за над 20 млн. лв. по оперативна програма “Околна среда”, съфинансирано от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейската общност”, допълниха от общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още