IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ поема таксата на специализанти за дефицитни специалности

Намаляват българските лекари, желаещи да работят в чужбина, заяви Петър Москов

13:54 | 21.05.15 г.
МЗ поема таксата на специализанти за дефицитни специалности

От юни Министерство на здравеопазването ще поеме таксата на специализантите по медицина от 180 лв. за преценените като дефицитни специалности. Това съобщи министър Петър Москов по време на кръгла маса с участието на млади медици, съобщиха от ведомството.

Ще се търсят варианти след финансов анализ да се намерят подобни решения и за останалите специалности, посочи министърът.

„За тази година повече от 130 лечебни заведения са обявили 729 места за млади специализанти, 297 от тях вече са заети“, коментира Москов.

Той призова медиите и болниците активно да популяризират възможността младите лекари да специализират.

Значително е намаляла бройката на подадените документи на български лекари, желаещи да работят в чужбина, отбеляза още Москов.

Лекарите, напуснали страната през първото тримесечие на тази година, са със 17,5 на сто по-малко в сравнение с напусналите през същия период на миналата година, сочат последни данни на здравното министерство. От новозавършилите студенти в чужбина са заминали 8,2 на сто по-малко за същия период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още