IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият синдик ще събира вземания и чрез извлечения от счетоводните книги

Това става възможно с промяна в Закона за банковата несъстоятелност чрез изменение в Закона за ДДС

12:03 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Банковият синдик ще събира вземания и чрез извлечения от счетоводните книги

Назначеният от съда временен синдик на банка да събира паричните й вземания, включително като иска издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), въз основа на извлечение от счетоводните книги. Тази промяна в Закона за банковата несъстоятелност с изменение в Закона за Данъка върху добавената стойност (ЗДДС) приеха депутатите на второ четене, предава БТА.

Предложенията за допълнение са направени между първо и второ четене на промените в ЗДДС от народните представители от ГЕРБ Димитър Главчев, Менда Стоянова и Диана Йорданова.

Прието беше още при исковете да не се събира предварително държавна такса. Ако искът бъде уважен, следващата държавна такса се събира от осъдената страна, а ако искът бъде отхвърлен, държавната такса ще се събира от масата на несъстоятелността.

Исковете се предявяват пред съда по несъстоятелността. Промените влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

Припомняме, че по силата на Закона за банковата несъстоятелност ролята на временния синдик на банка е да управлява, опазва и събира имущество на банка с отнет лиценз до назначаването на постоянен синдик. Това се случва, след като съдът по несъстоятелността обяви датата, от която дадена банка се счита за неплатежоспособна.

В случая с Корпоративна търговска банка – временните синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев бяха назначени и за постоянни.

С други думи – поправката в Закона за банковата несъстоятелност дава възможност още на временния синдик да събира вземания на банката и чрез извлечения от нейните счетоводни книги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още