IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 май

07:42 | 21.05.15 г.
Преглед на печата за 21 май

Проектът на Стивън Ло край Мусачево ще се финансира през борсата
в. Капитал Daily

Година след като придоби публичното дружество "Уелкъм холдингс", хонконгският инвеститор от китайски произход Стивън Кит Синг Ло започва и процедура за набиране на капитал през борсата. Ло и неговата компания са инвеститори в мегапроекта за градски туризъм "Света София" край софийското село Мусачево. Като част от проекта вече е придобито и голф игрището в Равно поле, което беше собственост на свързана с Красимир Гергов компания, а тече и процедура по покупка на общински и частни земи за проекта.

Смели намерения

Както самият проект, и намеренията на Ло за набиране на капитал са доста смели. От съобщение на борсата става ясно, че на 25 май започва процедурата по увеличението му с т.нар. варанти. Това са инструменти, които дават право, но не и задължение на притежателите им да запишат акции на компанията при определена цена. В случая са емитирани 1.375 млрд. варанта с емисионна цена 0.001 лв. - ако те се продадат, в касата на дружеството ще постъпят 1.375 млн. лв. Притежателят на всеки варант обаче ще може да запише една нова акция от капитала срещу 5 лв. в рамките на следващите 6 години. Теоретично това означава, че ако се упражнят и платят всички права по варантите, "Уелкъм холдингс" може да набере 6.875 млрд. лв. В условията е записано, че минималният брой на варантите, които трябва да бъдат записани и платени, за да е успешна емисията, е 937.5 млн. Мениджър по емисията е инвестиционната компания Manе Capital.

НАП вече плаши със запори за неплатени до 30 април данъци
в. Сега

НАП вече започна да разпраща ултиматуми до гражданите, които са декларирали подоходните си данъци за 2014 г. в срока до 30 април, но още не са довнесли дължимата сума. "Платете задължението си в едноседмичен срок", нарежда приходната агенция в писма, изпращани по електронната поща. "Неплащането на дълга ви ще доведе до процедура по принудително събиране, включително налагането на запор върху възнаграждения или други обезпечения", предупреждават от НАП.

От ултиматума по мейла става ясно, че 94% от българите все пак са изрядни с плащането. "Данъкът по годишната ви данъчна декларация все още не е внесен по сметката на НАП, въпреки че срокът за това изтече в края на април. Подобно поведение имат по-малко от 6% от данъкоплатците в България", с нотка на възмущение пишат данъчните до "провинилия" се гражданин.

За 5 г. в администрацията са потънали стотици милиони с пренебрежим ефект
в. Сега

За 5 години от бюджета и еврофондовете са изразходвани стотици милиони левове за подобряване на дейността на администрацията, но ефектът от това е минимален. Ако темпото остане без промяна, на чиновниците ще са им необходими още 21 години, за да въведат на 100% принципа за осигуряване на документи по служебен път. Още по-мудно тече въвеждането на електронни административни услуги, където напредъкът е съвсем бавен и ще е необходим над половин век с такива услуги да се покрият всички администрации.

Това става ясно от сравнението на поредния доклад за състоянието на държавната администрация със статистиката от предходни години. За пореден път докладът се приема формално, а съдържанието му в много от разделите е безкритично.

От 2010 г. насам за подобряване на капацитета на администрацията по ОП "Административен капацитет" са били платени близо 258 млн. лв. Наред с това със средства от държавния бюджет са били изпълнявани проекти на обща стойност 173 млн. лв., макар да не е ясно каква част от тях са били приключени и разплатени. Срещу това изобилно финансиране администрациите отчитат нищожен напредък по ключови за работата им с граждани показатели. Макар всички правителства да се кълнат, че чиновниците ще започнат да си обменят документи по служебен път, вместо да принуждават гражданите да обикалят по гишетата, това продължава да е мираж за повечето администрации.

Облекчава се достъпът на компаниите до търгове на НАТО
в. Сега

Правителството премахна една от основните пречки пред по-малките фирми за участие в търгове на НАТО. С промени в наредбата беше отменено изискването фирмите да създават задължително регистратури за съхраняване на класифицирана информация на НАТО. Изграждането на подобно място за съхранение с всичките мерки за сигурност се явяваше сериозна инвестиция за по-малките фирми. Много често и начинът на изграждане на регистратурите представляваше пречка пред сертифицирането на компаниите за търговете.

Решението на кабинета се базира на досегашния негативен опит. "Практиката показва, че в преобладаващата си част процедурите за конкурентен подбор, обявявани от алианса и неговите структури, не съдържат изискване към фирмите кандидати да притежават регистратури за класифицирана информация на НАТО", са мотивите на икономическото министерство, което отговаря за българското участие в търговете.

5 фирми искат да санират в Благоевград
в. Стандарт

Станаха ясни имената на фирмите, които се състезават за изпълнител на обществена поръчка за инженеринг, проектиране и строителство на блокове, които ще се санират по Национална програма за енергийна ефективност в Благоевград. Търговете са за два блока - в квартал "Запад" 55 и на улица "Братя Иванови" 1. За първата позиция са подали документи две фирми - "НСК София ЕООД" и "Строителство и саниране инженеринг консулт" ЕООД. За втората кандидатстват три дружества - "ПСГ" АД, "Енемона"АД и "Ай Би Си Консулт" ЕООД. Само последната фирма е благоевградска. Максималният финансов ресурс на поръчката е в размер на близо 1,4 млн. лв. без ДДС. Критерият за оценка е икономически най-изгодна оферта.

Международни експерти ще ни помагат в енергетиката
в. Новинар

Международни експерти ще помагат на България в сектора на енергетиката.

Това стана ясно на международната конференция „Инвестиции в енергетика” в Хага, където ресорният министър Темнужка Петкова се срещна с генералния секретар на Енергийната харта Урбан Руснак. „Българското правителство подкрепя целите и принципите, заложени в Енергийната харта”, подчерта българският енергиен министър.

По думите на Руснак подписването на Международна енергийна харта, която ще надгради хартата от 1991 г., е стратегическа крачка за развитието на международното сътрудничество по енергийните въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още