IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Омбудсманът критикува забраната за демонтиране на отоплителни тела

От институцията са против и плановите ремонти на топлофикациите да продължават по месец

11:36 | 20.05.15 г.
Омбудсманът критикува забраната за демонтиране на отоплителни тела

Забраната да се демонтират отоплителните тела от отоплителната мрежа нарушава правата на клиентите, коментира по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) представителят на Омбусмана на Републиката Стефан Мазнев. Той участва в обсъждането на новите общи условия на Топлофикация - София.

Мазнев уточни, че забраната означава, че клиентите на дружествата са длъжни да имат измервателни уреди, което е свързано с разходи. В същото време "Общите условия" на Топлофикация - София постановяват, че доставчикът на топлинна енергия може да отстрани отоплителните тела на неизрядни клиенти. По този начин се подтиква умишлено неизрядно поведение на клиентите, за да получат права.

От дискусията стана ясно, че текстът, забраняващ отделянето на радиатори, е част от Закона за енергетиката. През 2013 година от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е препоръчала отпадането на текстовете.

Представителят на Топлофикация - София Боян Паунов уточни, че премахването на отоплителното тяло е промяна на характеристиките в одобрен проект за доставяне на топлофикационни услуги. Принудителното отстраняване е крайна мярка и се прилага рядко, посочи той.

От КЕВР заявиха, че промяната в нормативните актове не е в техните правомощия и ще отправят становищата към Народното събрание. "За мен решение на този въпрос може да се намери само чрез промяна в Закона за енергетиката", обясни председателят на регулатора Иван Иванов.

От думите на Мазнев стана ясно, че софийската топлофикация е поставяла в неравностойно положение своите клиенти в продължение на година.

Представителят на Омбудсмана критикува още продължителните планови ремонти, които извършват топлофикационните дружества, сочейки аналогични действия на електроразпределителните дружества или водоснабдителните дружества, които отнемат часове, а не месеци.

Паунов обаче коментира, че през 2015 година Топлофикация София ще смени 37 километра топлопроводи, което не може да се случи "за 2 часа". Ремонтите повишават ефективността и намаляват разходите, което е от полза за клиентите, допълни той.

Стефан Мазнев обърна внимание и че в Общите условия трябва да отпадне възможността за корекция за изминал период, защото има съдебна практика за премахването й. Препоръка на представителя на Омбудсмана е и да бъде дадено конкретно определение на термина "щранг - лира".

КЕВР ще разгледа променените Общи условия на Топлофикация - София на 29 май, уточни още Иван Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още