IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ въвежда проследяваща система за медикаментите в болниците

Идеята е да не могат да се крадат скъпоструващи лекарства, които плаща НЗОК, обясни Петър Москов

16:33 | 19.05.15 г.
МЗ въвежда проследяваща система за медикаментите в болниците

Здравното министерство планира въвеждане на проследяваща система за медикаментите и консумативите, използвани в болничните заведения. Пилотният проект ще започне до два месеца. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти.

Чрез системата ще може да се проследи колко и какви лекарства и консумативи са постъпили в аптеката на дадена болница, а след това и кой лекар на кого ги предписал. В реално време директорите на болниците ще могат да следят складовата наличност и движението на медикаментите. Идеята е да не могат да се крадат скъпоструващи лекарства, които плаща НЗОК.

Москов припомни, че в края на миналата година беше арестуван директорът на болничната аптека в онкологичната болница във Варна заради продажба на медикаменти, платени от Здравната каса.

Разработва се софтуер, с който ще има пълна отчетност за лекарствата от входа, през склада, до изхода, използвани в болниците. "Трябва да има пълна проследимост как се харчат фактурираните количества в болниците, за да се спре възможността лекарството да се намира вече в някоя аптека в Германия, защото там струва повече", обясни здравният министър.

Москов каза, че сега флаконите от скъпоструващите лекарства се хвърлят в един чувал и отиват за преработка. "Трябва да бъдат събирани в по-малки пликове, от по 10 примерно, имаш толкова пациенти, изписал си толкова, накрая трябва да имаш толкова количество празни опаковки", обясни той идеята си.

Контролът ще се осъществява от директорите на болниците, а пък РЗИ ще брои празните флакони и ще следи него. До септември пък ще има препоръки на МЗ за лекарствена политика за болниците - ще се проследява всичко, ще се даде възможност на оторизирани от министъра хора да влизат в системата по всяко време.

Министър Москов обеща, че НЗОК след известно време ще плаща изцяло лекарствата на всички пациенти със социално значими заболявания. Предвижда се не е реимбунсиране на медикамент, а терапия за заболяване, разясни той.

Относно предложението на АБВ да има безплатни лекарства за възрастни над 60 години и деца до 7, министърът обеща да се срещне с представители на партията. "Съмнявам се, че сериозни хора като тези от АБВ ще лансират нещо в публичното пространство нещо като "безплатно", няма такова нещо, има покриване на разходи", коментира той.

"Който не може да осигури комплекси грижи за пациента просто няма да работи", закани се още веднъж Петър Москов, въпреки недоволството на част от гилдията срещу идеята му за сливането на онкологичните и психиатричните центрове с болниците.

"Няма да отстъпя нито на йота от осигуряване на комплексно лечение и на гарантиран път на пациента", каза той и добави, че сега онкоболните като "самостоятелно оръжие отиват и си търсят възможността да живеят повече". Според него сега има "феодализация на отделен епизод от лечението".

"Сега на някой му харесва да избере част от вашето лечение, защото е по-доходно, без да се интересува какво се случва преди това или след това с Вас", призна той и се зарече, че няма да има онкология, която да не осигури пълния кръг от лечението – диагностика, изследвания, химиотерапия, палиативни грижи и да има пълен набор от специалисти. "Ще финансираме процес на излекуване, а не преминаване от една в друга болница", каза още Москов.

Финансовите разчети обаче как ще стане това все още не са готови, защото работната група, която сега дава конкретиката на отговорите, още работи. Според него обаче няма да има никакъв проблем при сливането на онко и психо диспансерите с болниците, защото в голямата си част структурата им е смес от държавно и общинско участие.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още