IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 май

06:55 | 19.05.15 г. 1
Преглед на печата за 19 май

Магистрала "Струма" се оказа без връзка с Гърция

В. Сега

Поредният случай на магистрала, която свършва в нищото, ще трябва да бъде решаван у нас. Става дума за последния участък от магистрала "Струма", който се довършва и води към граничния пункт Кулата - Промахон. Това ще струва на държавата допълнително около 3.1 млн. лв.

Заради недоглеждане при проектирането трафикът от магистралата ще се затапи, а има опасност и от катастрофи по опасното и натоварено трасе към Гърция. Това е така, защото след крайната си точка аутобанът "слиза" на двулентовия път Е-79 за 1.4 километра, докато стигне българо-гръцката граница. "За да не се образува тапа, организираме бързо проектиране и строителство на отсечката. Идеята е да се изгради трилентов път - 2 ленти да водят към пункта, една да е за влизащите в България", обясни пред в. "Сега" шефът на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

РБ плаши да мине в опозиция, ако не тръгнат реформите

В. Сега

Ако не се предприемат мерки срещу източването в здравеопазването и за връщане на доверието в правосъдната система, Реформаторският блок (РБ) излиза в опозиция. Това обяви в прав текст лидерът на ДСБ Радан Кънев във Варна. Той обаче не уточни дали блокът би го сторил в настоящия или следващ парламент. "Това дали 43-тото Народно събрание ще събере необходимия кураж да гласува реформите ще предопредели дали реформаторите ще останем част от управляващото мнозинство, или ще станем част от опозицията", заяви Кънев. Той изрази надежда, че местните избори няма да спрат реформите.

Банките трупат мускули за стрес тестовете догодина

В. Капитал Daily

Банките в България са започнали подготовката си за стрес тестовете догодина, като отсега работят върху повишаване на приходите и печалбите си. Такъв извод налагат резултатите им в края на първото тримесечие на годината. Очаквано се наблюдава подобрение на нетния лихвен доход, който за системата се покачва с 5%, а ако се изключи КТБ - с 8.6%. Това се дължи на резкия спад на лихвите по депозити през миналата година, съпътстван с доста по плавно понижение по кредити.

Този ефект се съпътства и от покачване на приходите от такси и комисиони - с 8.8%. За сметка на това едно от основните пера по разходите, върху което мениджмънтът може да има влияние - начислените обезценки, се свива с 8.7% за цялата система (7.3% без КТБ). Така поне на хартия в края на март секторът се показва по-добре капитализиран, рентабилен и още по-ликвиден, отколкото към същия период на миналата година, когато проблемите в Корпоративна търговска банка (КТБ) все още не бяха се проявили.

Дотук само държавата си изпълни "задължението" за стадиона на "Лудогорец"

В. Капитал Daily

Футболният шампион "Лудогорец" си има нова трибуна "Моци". Идеята за тоталната реконструкция се роди, когато преди две години мач на "Лудогорец" се засече с предвидения доста по-рано концерт на Роджър Уотърс "Стената". След като бурята се размина, Домусчиев обяви, че е готов да инвестира 20 милиона лева в обновяването на стадиона, ако общината поеме своя дял.

Тъй като община Разград нямаше излишни 5 милиона лева, поемането на "своя дял" дойде от държавата. Като част от програмата "Региони в растеж" държавата отпусна 3 милиона лева на общината. Конкурсът за изпълнение обаче не беше спечелен от случайна фирма, а от свързаното с братя Домусчиеви "ЕИС-Строителна компания" ООД. При правителството на ГЕРБ общината припомни на държавата за своя ангажимент за останалите два милиона лева. И те бяха осигурени без проблеми. След това общината премина през още една поръчка с "договаряне без обявление", за да добави още един милион лева към проекта с мотив "необходимост от извършване на допълнителни строително-монтажни работи".

До тук общината не е отделила нищо за строителството на трибуната, а целият разход е за сметка на държавния бюджет. Общината, респективно държавата, обаче са си изпълнили ангажимента към Кирил Домусчиев - техният финансов дял е осигурен и проектът е реализиран. Сега остава да се случат останалите 75%, които са делът на собствениците на клуба и заради които започна всичко. 

Дянков съветва Сириза

В. Стандарт

Съвети как да борят корупцията дава днес на властите в Атина бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Той ще бъде един от най-важните лектори на извънредната икономическа среща на върха за Гърция. Тя се организира от базираната в САЩ неправителствена организация "Атлас Нетуърк", Института "Като" и фондация "Фридрих Науман". Целта на форума е да се представи на гръцкото общество и политиците план за избягване на икономически кризи чрез структурни реформи. Дянков ще бъде основен лектор в панела "Изкореняване на корупцията".

Корейски филми водят туристи

В. Стандарт

Ако страната ни иска да пробие на корейския туристически пазар, трябва да помисли за заснемането на азиатски филми у нас. Именно тази тактика през последните две години е довела до ръст от 8 път на броя на гостите от Южна Корея в Хърватска. По време на срещите ми стана ясно, че сериалите водят до интерес към туристическите атракции, обясни зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която беше част от делегацията на президента Росен Плевнелиев при посещението му в Сеул. Доскоро хърватските острови и крайбрежни градове са били абсолютно непознати в Сеул, докато сега са сред модерните дестинации, обясни тя. Корейците търсят предимно възможности за гурме туризъм, спа почивки, дегустации на вина и културен туризъм.

МОТ: 1/4 имат стабилна работа

В. Новинар

Едва една четвърт от работещите по света има стабилна работа, посочва Международната организация на труда /МОТ/ в своето годишно изследване за заетостта, публикувано в Женева. Докладът обхваща 180 страни, в които са концентрирани 84% от трудещите се по света. В него се изтъква, че три четвърти от тези трудещи се имат само временни договори или краткосрочни договори, работят без договор или имат работа в семейни компании без действително заплащане.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Мдааа, няколко километра магистрала се "строят" вече с години и трафика върви 1 час през обиколен селски път - но с лекота се пилеят пари за стадион в Долно ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още