IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленчуците продължават да поевтиняват

През април статистиката на комисията по стоковите борси показа ръст на цените на хранителните продукти с 2,5%

12:27 | 17.05.15 г.
Зеленчуците продължават да поевтиняват

И през втората седмица на май цените на зеленчуците продължават да намаляват, показаха анализите на Държавната комисия по стокови борси по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Припомняме, че през април и особено около Великденските празници цените на плодовете и зеленчуците, следени от Комисията, отчетоха повишение.

От началото на май обаче тези храни поевтиняват.

Справка в статистиката на ДКСБТ показа, че в края на април например зелената салата се е продавала на едро при цена от почти 1,10 лева за брой. В края на изминалата седмица обаче търговията вече се извършва при цена от 0,47 лева. Спрямо миналата седмица зелената салата е поевтиняла с малко над 37 на сто.

Надолу тръгват и цените на оранжерийните домати – със 7,1% до 2,60 лева на едро. Оранжерийните краставици се продават по борсите при цена от 1,40 лева за килограм или с 15,2% по-евтино от края на миналата седмица.

Пресните картофи пък поевтиняват с почти 21% до цена от 1,36 лева за килограм на едро.

В същото време обаче поскъпват цитрусовите. Цената на лимоните е 2,18 лева за килограм или с 10,7% по-скъпо спрямо предходната седмица. Увеличението при портокалите е от 1,4% до цена 1,40 лева.

Без промяна остават цените на олиото, брашното и захарта, отчитат още от Комисията. Яйцата са поевтинели с 5,6% до цена от 0,17 лева за брой. С повече от 2% поскъпват сирената с растителни добавки. Цената им на едро е вече 2,45 лева за килограм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още