IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ ще изплати 103 млн. лв. за застъпени площи

Реформата на Селскостопанската академия предвижда разделянето й на няколко звена, потвърди Десислава Танева

15:34 | 15.05.15 г.
ДФЗ ще изплати 103 млн. лв. за застъпени площи

До края на деня Държавен фонд „Земеделие“ ще нареди по сметките на 94 хил. земеделски стопани 103 млн. лв. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Каварна, цитирана от пресцентъра на МЗХ.

Средствата са за застъпени площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за кампания 2014. Министър Танева уточни, че до края на май ще бъдат изплатени и сумите за застъпени площи по мерки 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони”, 212 „Плащания на земеделски стопани в райони с ограничения, различни от планинските райони“ и 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

За застъпените площи по преразпределителното плащане средствата се очаква да бъдат изплатени до средата на юни. За всеки от земеделските производители, които са кандидатствали по СЕПП, ще има доизчисления за плащане около 1,60 лв. на декар.

Танева коментира и възможността за удължаване на срока на кампанията за директни плащания през 2015 година, като поясни, че до края на днешния ден Министерството очаква предложенията от браншовите организации в страната и в понеделник ще бъде обявено дали и с колко ще бъде удължен срокът.

До момента по кампанията за страната са подадени над 98 000 заявления по всички схеми и мерки за директни плащания. По СЕПП заявленията са 46 811, а заявената площ е 3,08 млн. ха.

Министърът потвърди, че реформата на Селскостопанската академия (ССА) предвижда разделянето й на няколко звена - научно-изследователски центрове, които ще бъдат профилирани в земеделието, животновъдството и генетиката, и селекцията, информира БТА.

В отговор на въпрос какво ще е бъдещето на Добруджанския земеделски институт като част от академията, в който работещите протестират заради масови съкращения, министърът каза, че центровете трябва да постигнат тясна връзка между наука и агробизнес. По думите на Танева до края на годината трябва да има обществен консенсус за реформата и промените да бъдат отразени в бюджета на Академията за догодина.

Съкращенията в Добруджанския земеделски институт няма да засегнат нито един от работещите там 32-ма научни работници. Стратегията е да бъдат запазени учените и научноизследователската дейност. Искаме да развиваме наука, а не помощни стопанства, каза Десислава Танева. Тя коментира, че в научни институти в Европа на един учен се падат по трима-четирима работници и друг персонал, а у нас съотношението е едно към 13.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още