IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Държавата не може да спре съкращенията във "Видахим"

Дружеството е изпълнило изискванията си в договора за приватизация и държавата не може да се намеси, обясни министърът

11:40 | 15.05.15 г.
Лукарски: Държавата не може да спре съкращенията във "Видахим"

Държавата вече не може да се намеси и да спре масови съкращения във „Видахим“, коментира от парламентарната трибуна икономическият министър Божидар Лукарски. Той отговори на въпрос на депутата от АБВ Иван Иванов относно защитата на интереса на държавата при приватизацията на активи.

Иванов посочи, че предприятието е било приватизирано през 2002 г. за сумата от един долар, но срещу обещанието да бъдат погасени задълженията му. Според информацията на депутата масовото целогодишно производство на гуми от завода не се е състояло, но пък е имало масово съкращение на служители.

Божидар Лукарски припомни, че дружеството е било в процедура по несъстоятелност при приватизацията и без сключен договор е щяло да затвори врати още през 2002 г. В приватизационния договор няма изисквания за запазване на основната дейност, а поддържането на определена трудова заетост е било задължително до 2005 г.

От 2006 г. държавата е излязла от предприятието и оттогава „Видахим“ е публично акционерно дружество.

Проверката на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол през 2007 г. е показала, че инвеститорът е изпълнил и изискването за влагането на инвестиции – до 2004 г. в завода са инвестирани 13 млн. лева.

Именно Агенцията за приватизация всъщност е институцията, която прави анализ на сделките и изпълнени ли са поетите ангажименти. Докладите с аналитична информация какво се случва с предприятията се предоставят пред Народното събрание, уточни Лукарски  в отговор на въпроса как се защитават интересите на държавата при приватизацията.

Припомняме, че през март с промяна в Закона за енергетиката бяха ограничени покупките на електричество от електроцентралата на „Видахим“ при преференциални условия от страна на Националната електрическа компания (НЕК). Заради ограничените приходи ръководството на „Видахим“ съобщи, че ще съкрати 300 души.

Тогава енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че компанията от производител на каучук се е превърнала в производител на електричество. Приходите на предприятието през 2014 г. са били 54 млн. лева, от които 52 млн. лева идват от производството на ток. 

Свързани компании:

Видахим АД(VIDA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още