IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Данев: Не запушваме основни пробойни в пенсионната система

Дефицитът в НОИ може да се покрие само чрез ръст на икономиката и с навлизане на повече инвестиции

12:31 | 14.05.15 г.
Б. Данев: Не запушваме основни пробойни в пенсионната система

Стъпките, които се предлагат за пенсионната система, са символични и това се вижда, като се изчисли какъв допълнителен приход ще донесат те в системата. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

По думите му социалните партньори вчера са стигнали до „някакъв консенсус“, което обаче не решава проблемите на пенсионната системата.

Изчисленията на БСК показват, че с тези стъпки няма да решим растящия дефицит в ДОО, каза Данев. Приходите, за които сега говорим и очакваме, са в рамките на около 100-200 милиона лева годишно, а дефицитът е близо 2 милиарда лева. Този дефицит може да се покрие само чрез ръст на икономиката и с навлизане на повече инвестиции, категоричен е Данев.

„Не запушваме основни пробойни в системата – инвалидните пенсии например“, които са над 1,3 милиарда лева годишно, коментира Данев. Всички социални плащания трябва да бъдат изведени от осигурителната система, защото тя е финансова, допълни той и даде пример със социалната пенсия, която по същество е социално плащане.

В една финансова система като осигурителната, проблемите могат да бъдат решени само с ръст на икономиката, разширяване броя на заетите, повишаване на доходите и от там плащанията към осигурителната система.

Божидар Данев коментира, че възрастта за пенсиониране за първа и втора категория труд трябва да се повиши. Той обясни, че не е задължително един полицай например цял живот да работи на терен. Възможно е той да си смени мястото на работата и да продължи да работи в системата, каза той.

„България е една от малкото страни, в които пенсията се получава най-продължително време, което изсмуква ресурсите на осигурителната система“, каза Данев.

Повишаването на осигуровките не решава проблемите. Действително мярката допринася, но не решава кардинално проблема – генералното решение е ръст на икономиката и на заетостта, каза той.

Още новини вижте в сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още