IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство готви нова стратегия за устойчиво развитие

Национален икономически съвет ще заседава всеки трети вторник на месеца

17:33 | 12.05.15 г. 3
Икономическото министерство готви нова стратегия за устойчиво развитие

Проект на насоки за нова Стратегия за устойчиво икономическо развитие на България, разработен от Министерството на икономиката, е бил представен по време на първото заседание на Националния икономически съвет (НИС), съобщи министър Божидар Лукарски, който е председател на Съвета, цитиран от БТА.

До две седмици работодателските организации и представители на министерствата - членове на Съвета, се очаква да подготвят своите предложения за мерки по стратегията, а на следващото заседание на НИС - 16 юни, тя да бъде подготвена като програмен документ.

На следващото заседание на Съвета ще бъдат дискутирани предложения на деловите среди по регулаторните тежести, които притесняват бизнеса, каза министърът. Ще бъдат обсъдени възможностите за промени в законодателството, с които да се ускори издаването на така наречената "синя карта".

В началото на годината браншови организации от IT сектора настояваха на среща с министъра да се ускори издаването на "синя карта" за работа и пребиваване в България на чуждестранни специалисти в областта на високите технологии. Издаването на разрешително за работа отнема от 6 до 9 месеца.

Сред дискутираните днес теми, които ще бъдат разгледани на следващи заседания, са били промени в законите, свързани с местните данъци и таксата "смет".

Предстои също и обсъждането на възможни инициативи от страна на държавата за преодоляване на отражението на ситуацията в Украйна и санкциите срещу Русия, както и на мерки от държавата в подкрепа на българския износ.

Министърът съобщи, че на едно от следващите заседания на НИС работодателските организации ще могат да отправят запитвания, свързани с цената на тока, към министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която ще бъде поканена за участие, както към председателя на КЕВР Иван Иванов.

Членовете на НИС са решили всеки трети вторник на месеца да има заседание на Съвета, като представителите на работодателските организации са уверили министъра, че по възможност ще участват с титулярите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Строим оранжерия за зеленчуци в Монголия!!!"ха ха ха ха Следващото пътуване ще е до Китай, за да се реализира пилотен проект по садене на ориз от НАШИ специалисти! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"..България се ползва с много висока репутация в Монголия и това е предпоставка за добро търговско-икономическо сътрудничество. Можем да постигнем много по-добри резултати и набелязахме амбициозна програма. Така президентът Росен Плевнелиев обобщи резултатите от държавното си посещение в Монголия, цитиран от прессекретариата си. ..." .....===Резултата:==="Строим оранжерия за зеленчуци в Монголия!!! България ще реализира в Монголия пилотен проект на стойност над 1 млн. щ.д. за оранжерия за производство на зеленчуци по българска технология и от български специалисти, обяви държавният глава..... " ха ха ха ха ха "Умрях" от смяяяях! :)))) Далеч ще стигнем с такива стратегически сделки! :))))) По късно ще мислим как да оправдаем разходите по пътуването! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
BG.BG
преди 9 години
Защо е необходимо да се търсят IT специалисти от чужбина, при положение, че от двата милиона българи зад граница има десетки хиляди от тях учили, завършили или работили в тази област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още