IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно се забавя осезаемо през март

За забавянето на растежа допринася спадът в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия

11:54 | 08.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на дребно се забавя осезаемо през март

На годишна календарно изгладена база през март търговията на дребно забавя осезаемо своя растеж до 0,8% след отчетените 4,2% през февруари, 4,3% през януари и 6,1% през декември 2014 г.

За годишния ръст на търговията допринасят основно поръчките по пощата, телефона или интернет (+14,6%), търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (+8,9%), с битова техника, мебели и други стоки за бита (+8,2%) и с автомобилни горива и смазочни материали (+1,1%).

За забавянето на растежа на годишна база обаче допринася спадът в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, който е цели 13,4%. През март търсенето на компютърна и комуникационна техника намалява с 2,2% на годишна база, а покупките на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1 на сто, което допълнително забавя ръста на оборотите в търговията.

През март е регистрирано и второ месечно понижение от началото на годината, което се дължи основно на по-слабото търсене на автомобилни горива, смазочни материали, облекла и обувки. Освен това оборотите на търговците забавят още своя растеж спрямо година по-рано.

В третия месец на годината търговията на дребно се свива с 1,3% спрямо февруари, когато се повиши с 0,5%, показват актуалните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). Месечният спад е по-голям от регистрираното минимално понижение от 0,1% през януари и е вторият от началото на годината.

За месечното понижение допринася по-слабото търсене най-вече на автомобилни горива и смазочни материали (-14,9%), текстил, облекло, обувки и кожени изделия (-14%),

През март спрямо февруари оборотът нараства при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (+1,2%), с битова техника, мебели и други стоки за бита (+1%), с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (+0,3%). Но техният ръст не е достатъчен, за да компенсира спада при облеклата, обувките и горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още