IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 май

07:47 | 08.05.15 г.
Преглед на печата за 8 май

Военната авиация се върна век назад
в. Сега

Вместо да се движи напред и да се модернизира с последно поколение изтребители, българската армия се връща век назад. Военното министерство роди вчера нова екстравагантна идея - България да изпълнява задълженията си по "Еър полисинг" със старите МиГ-21. Това става на фона на явното нежелание на МО да преговаря за продължаване на живота на доста по-модерните МиГ-29 и на отказа на правителството да даде пари за нови западни бойни самолети.

За новата идея стана ясно след заседанието на парламентарната комисия по отбрана. На нея освен министърът на отбраната Николай Ненчев, трябваше да бъде изслушан и началникът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев. Той обаче е в чужбина и ще бъде изслушан следващата седмица. Въпреки това Ненчев запозна вчера депутатите със състоянието на бойната авиация.

Борисов се намеси в имотните спорове около Бачковския манастир
в. Сега

Премиерът Бойко Борисов прегърна каузата на игумена на Бачковския манастир Симон за решаване на имотните спорове около обителта и разпореди на четирима министри да се заемат с тази задача. С проблемите със собствеността на манастира ще се занимават вицепремиерът Томислав Дончев, регионалният министър Лиляна Павлова и министрите на образованието и земеделието. Едва след решаването на проблемите около земите на светата обител ще се мисли дали вторият по големина манастир у нас ще получи специален статут като Рилската света обител и съответно субсидия от държавата.

Архимандрит Симон присъства на вчерашното заседание на кабинета по покана на премиера. Пред министрите Борисов е обяснил, че е поканил архимандрита заради споровете около собствеността на манастира. След заседанието регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че кабинетът ще съдейства на манастира за разрешаване на част от имотните спорове.

Без актуализация на бюджета засега
в. Стандарт

Актуализация на бюджета засега не се налага. Това споделил финансовият министър Владислав Горанов пред колеги в Министерския съвет, научи "Стандарт". Ковчежникът на държавата разчита, че показателите ще бъдат добри и постъпленията от борбата със сивата икономика и контрабандата ще допринесат за постъпленията, коментираха още негови колеги от Министерски съвет. През април тази година кабинетът прие решение за одобряване на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 година. Премиерът Бойко Борисов постави условие на Агенция "Митници", МВР и приходните агенции да съберат близо 2 милиарда лева до края на годината.

По-дълъг срок за средствата за селата
в. Стандарт

"Няма страна в ЕС, която да е против удължаването на срока за допустимите разходи по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013". Това каза министърът на земеделието Десислава Танева след среща с колегата си от Кипър, Никос Куялис. Танева обясни, че двете страни работят по промени, които да допуснат това удължаване. "На Съвета на министрите в понеделник отново ще поставим темата и се надяваме на положително развитие", посочи министър Танева.

"Софиямед" е заплашена от 20 хил. лв. глоба
в. Новинар

Максималната глоба, предвидена за нарушение, е в размер на 2000 лв. и тя ще бъде наложена на болница "Софиямед". Нередностите, открити от агенция "Медицински одит" са близо десет, което означава, че тя може да отнесе санкции в размер на 20 хил. лв. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Шарков каза още, че в понеделник министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще намали нивото на компетентност на неонатологията в болницата от второ на първо, което е най-ниското. Причината за това решение е липсата на достатъчно медицински специалисти в лечебното заведение.

Заводът за боклука на София готов до края на лятото
в. Новинар

Съвсем скоро столицата ще разполага с модерен завод за преработка на отпадъците си, което ще реши проблема с боклука за десетилетия напред.

„Над 70 процента от всички дейности вече са изпълнени. На финала сме, остават още няколко месеца до пускането на завода в експлоатация”, обяви кметът Йорданка Фандъкова, която провери как върви изграждането на съоръжението.

Тя обясни, че в четири от сградите строително-ремонтните дейности вече са изцяло завършени. Една от сградите се довършва, а паралелно с това се монтира оборудването. В една от сградите се изпробва апаратурата и продължава изграждането на подземните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 08.05.15 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още