IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходимостта от мораториум за износа на дървесина ще отпадне, според експерт

Скоро ще заработи спешната линия за сигнали за незаконни сечи

09:25 | 04.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Необходимостта от мораториум за износа на дървесина ще отпадне, според експерт

С промените в законодателството за горите необходимостта от мораториум върху износа на дървесина ще отпадне. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air инж. Ценко Ценов, шеф на дирекция „Гори и лесовъдски дейности" в  Изпълнителната агенция по горите.

Припомняме, че след наложения от парламента 3-месечен мораториум върху износа на необработен дървен материал в началото на март неколкократно имаше протести на търговци и износители.

Експертът допълни, че вече действа забрана да се сече в тъмните часове на денонощието, защото обикновено през нощта в гората влизат бракониерите.

При сечи в малките имоти, където се добива дървесина за огрев, има практика гората да се изсича напълно и да се очаква да се възобнови по естествен начин. Този вид сечи се спират изцяло и се увеличават годините за смяната на поколението гора – над 50 години, каза той.

„В гората процесите са динамични, сега се въвежда задължението всички горски територии да бъдат предварително планирани, а плановете трябва да са за 10-годишен период. Ще има и областни планове, а при изготвянето им ще участва и обществеността. Така гражданите ще имат активна роля“, обясни  Ценко Ценов.

Той съобщи още, че до една – две седмици ще заработи спешната линия за сигнали за незаконни сечи на тел. 112.

„Получаваме сигнали постоянно. Хората са притеснени, в много случаи основателно. Ние реагираме на сигналите и прилагаме много строги санкции към всички, които създават условия за нарушения в горите“, обясни Ценов.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още