IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът на тържищните цени се повиши с 2,5% през първите две седмици на април

Движението на индекса е традиционно около Великден, твърдят от ДКСБТ

12:37 | 03.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се е повишил с 2,5% през през първите две седмици на април - от 1,476 пункта до 1,518 пункта. Това е най-високото му ниво за последните две години, макар че в края на месеца той отново се върна на 1,470 пункта, разкрива Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Данните сочат, че в сравнение със същия период миналата година стойностите на индекса в края на април са с 6% по-високи.

Според ДКСБТ движението на индекса през миналия месец се дължи на голямото поскъпване на зеленчуците и е традиционно около Великден.

През април има засилване на низходящия тренд при движението на цената на фасула. В сравнение с месец март той поевтинява с 5,5% до 3,52 лева за килограм.

През същия период има стабилизиране на цените на яйцата и захарта, докато оризът поскъпва с 0,5 на сто, а олиото с 1%. От своя страна брашното също поскъпва - с 1,2%.

Кравето масло поевтинява с 2,2% през април, кашкавалът “Витоша” поскъпва с 1,8%, а цената на кравето сирене се запазва без промяна. На годишна база кравето сирене поевтинява през април с около 2 на сто, докато кашкавалът “Витоша” поевтинява с 5,6%. Спрямо същия месец на миналата година цената на кравето масло се повишава с 1,5%.

Стабилни остават цените на месните произведения. Само пилешкото месо отбелязва поскъпване с 2% на месечна база. Цената на кравето масло се е повишила спрямо същия месец на миналата година с 1,5 на сто. Слаб ръст от около 3% отбелязва цената на свинското месо. При месните продукти има леко поевтиняване с 4-7 на сто, а цената на пилешкото остава почти без промяна на годишна база.

Цените на основните хранителни продукти - олио, захар и брашно, намаляват на годишна база. Захарта поевтинява със 17 на сто, олиото - с 3 на сто, докато брашното - с 1,2%.

Отново на годишна база яйцата поскъпва с 1 стотинка за брой. Поскъпване от 5 на сто има и на ориза.

ДКСБТ за пореден месец отчита спад в цената на фасула. 19,6% е поевтиняването му на годишна база през април.

Данните сочат, че през същия месец предлаганите български плодове и зеленчуци все още са в минимални количества. Изключение правят само репичките, чесънът и зеленият лук. В края на месеца на пазара се появяват и българските домати и краставици, уточняват от ДКСБТ. Комисията разкрива още, че цената на зелените салати се повишава с 40 на сто на месечна база. Тази на доматите (българските и вносните), се увеличава с 20%.

През април е регистриран спад на цените на краставиците от около 11-14,5%, както и на картофите и репичките, съответно с 5,7% и 17,5%.

С 1,2% е увеличението на цената на бананите на месечна база. Това на лимоните е с 0,6%, а на ябълките - с 1%. Според експертите има спад в цената на картофите с 31% през април.

Ръст на годишна база има при цените на доматите (22-24%), на краставиците (38-40%), на репичките (15%), на ябълките (11%), на бананите (13,4%) и на лимоните (2,3%).

Цели 195% е ръстът на годишна база на цената на салатите. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още