IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Л. Дацов: Демографските процеси са най-голямото предизвикателство

БВП на България трябва устойчиво да расте с до 4-5% годишно, за да се получи нещо в следващите години, заяви финансистът

18:37 | 01.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Л. Дацов: Демографските процеси са най-голямото предизвикателство

"Когато хората имат хоризонт, тогава се решават големите проблеми, пред които е изправена страната ни, например демографията, защото за мен въпросът за хората и демографските процеси, които текат, са тези с най-голямо предизвикателство и които трябва да бъдат решавани и от политиците, и от хората", заяви финансистът Любомир Дацов в интервю за предаването „12+3“ на БНР.

"За да има някаква стабилност и увереност в обществото, това, което е балансът на заетостта е около 70% от активното население. В последните няколко години този процент варираше от 58% до 64%, но действително около 70% трябва да бъде съотношение заети към активно население, за да бъдат балансирани и социалните и икономическите системи, и усещането в хората за някакъв хоризонт. Това беше една от големите дискусии, която трябваше да се състои 2009-2010-а година – за начина на излизане и на адаптиране към кризата", обясни той.

Дацов посочи, че според статистическите данни доходите на българина са пропорционални на това, което се произвежда. "Ние сравняваме, че доходите ни са най-ниски в Европа, но те  и преди бяха най-ниски. Въпросът е да се види дали тези доходи нарастват, стремят ли се да постигнат това, което е средното в Европа. За да променим мястото си  в рамките на европейската класация, ние трябва да имаме изпреварващ икономически растеж. За съжаление, ние нямаме такъв. Нашият растеж в момента е около средния за Европа. БВП в България трябва устойчиво да расте до 4-5% годишно при един среден растеж около 1,5% за останалите икономики, за да се получи нещо в следващите години."

Дацов коментира и казуса с КТБ. "Нещата, които излязоха в самата банка, рано или късно щяха да създадат проблеми. Големият проблем, който беше предизвикан с паниката около БНБ, не дойде от самата банка и състоянието на банката, дойде извън нея и това няма как да бъде отречено. Проблемът не е във фалита на една банка. Това, което се случи с КТБ, е привкусът на връзки между политика, власт и бизнес."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
...за енергоносителите да не говорим ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Цифрите нарисувани на хартийките са за това да заблуждават. Както виждаш...вършат работа! :))) Вместо да ги гледаш тях , виж какво ти осигуряват като ресурс! Болшинството от народонаселението например, не яде месото и киселото мляко което са яли родителите им или дядовците и бабите им. Хляба им също не е същия. Вместо това им се налага да минат на по евтини заместители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Patilan
преди 9 години
айде стига глупостти !?средната заплата се е утроила за последните 10 години. Че сме бедни - бедни сме.проблемът е че се развиваме твърде бавно..... но въпреки това се развиваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Че нали това беше целта, за да се смени собственика на България официално, първо трябва да се смени населението! Да ги ... тъпите алчни политици начело с ББ и Плевналиев, ама и за това не стават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
Некадърно ли го цитирате този експерт или просто той се изразява некадърно? Какво означава, да се получи "нещо", ако еди какво си. "Нещо", нищо не разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Ние сравняваме, че доходите ни са най-ниски в Европа, но те и преди бяха най-ниски. "===Това просто НЕ е вярно! Никога не са били толкова ниски. Може да са били ниски, НО стигаха поне за възпроизводство на населението ако не за друго. Със стратегията на щрауса дето си заравя главата в пясъка при опасност до никаде няма да стигнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още