IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отмениха специалните права на държавата при приватизация

Вече няма да може да се учредяват обезпечителни мерки върху имуществото на приватизирани предприятия в случай на неизпълнение на договорите

15:49 | 29.04.15 г.
Депутатите отмениха специалните права на държавата при приватизация

Държавата вече няма да може да учредява законна ипотека и да налага обезпечителни мерки върху имуществото на приватизирано дружество и на купувача му в случай на неизпълнени в срок задължения по приватизационни договори, съобщава БТА.

Депутатите днес отмениха спорните текстове в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които допускаха такава възможност. Заради нея срещу страната ни тече наказателна процедура.

Специалните права на държавата в случаите на неизпълнени в срок задължения по приватизационни договори бяха предвидени в преходните и заключителни мерки на закона.

Според Европейската комисия обаче това нарушава правилата на Европейския съюз за свободното движение на капитали, тъй като държавата можеше да налага ипотеки и други обезпечителни мерки не само върху собствеността на акционера, нарушил договора, но и на останалите акционери, както и на самото дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още