IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са пътищата за стабилизиране на българската енергетика

Нуждаем се от цялостно преразглеждане на рисковете в сектора, посочват участниците в дискусионен панел Coface Country Risk Conference 2015

17:18 | 23.04.15 г. 1
Какви са пътищата за стабилизиране на българската енергетика

Енергийният сектор в България има нужда от цялостно преразглеждане на рисковете – както на икономическо и финансово, така и на политическо ниво. Около тази теза се обединяват участниците в дискусионния панел „Намаляване на волатилността в енергийния сектор: как да запазим устойчивостта на компаниите“ по време на Coface Country Risk Conference 2015.

Според Славчо Нейков, председател на УС в Института за енергиен мениджмънт, към момента от трите важни институции за сектора – правителство, парламент и регулатор, единствено изпълнителната власт се държи адекватно.

„Имаше отлична координация между Министерския съвет и частния бизнес дори и по време на тежките снеговалежи в последните месеци. Ако обаче погледнем към парламента, ножицата се отваря много. Законодателният орган направи редица грешки. Пример е гарантирането на независимостта на регулатора единствено от изпълнителната власт чрез последните законови изменения, което противоречи на европейските регламенти. Освен всичко парламентът не реши и основния въпрос за финансовата независимост на регулатора“, отбелязва Нейков.

По думите му най-важната стъпка обаче, която е предприело правителството в последните няколко месеца, е „връщането на България на политическата карта на Европа по отношение на взимането на важни за континента решения в сектор енергетика.

„Много е важно да се уточни кои са действително стратегическите приоритети на страната в енергетиката. Дали това ще е либерализацията – трябва да бъде изготвен обстоен анализ. Дали ще е развиването на ядрена енергетика – също. Изгубихме 11 години в лутане на проекта „Белене“. През 2004 г. цената бе 3,8 млрд. евро, сега тя е 10 млрд. евро и то без санкциите“, посочва още председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Коментар по актуалната тема представи и Константин Диверсиков, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. „За нас пътят е актюерството в енергетиката. Секторът има нужда от цялостно преразглеждане на рисковете. Имаме много системни рискове, но имаме и индивидуални такива – на ниво компании. Важно е да се оцени ценовото изражение на тези рискове, за да може застрахователите да предложат подходящи продукти“, изтъкна той.

По думите му индустриалните енергийни консуматори са застрашени от това недооценяване на рисковете. „Пример са снеговалежите от последните месеци, които засегнаха голяма част от индустрията. На системно ниво също има какво още да бъде направено. Ако анализираме развитието на потреблението през последните години, ще отчетем спад в индустрията. Данните на НСИ са красноречиви – потреблението на домакинствата от 2013 г. насам изпреварва това в индустрията“, посочи Диверсиков.

По думите на Оливие Маркет, изпълнителен директор на АЕS България, страната ни е „изключително важен инвестиционен пазар в региона“. „Ние сме важен играч на енергийния пазар в България. Основният проблем в момента е стабилността на европейския енергиен сектор. Компании като АЕS имат доста притеснения. Те най-вече са свързани със ситуацията около НЕК, въпреки че новото правителството прави всичко по силите си, за да запази стабилността в сектора“, посочи Маркет.

„По същество аз съм оптимист като личност. Има обаче и факти, които подкрепят този мой оптимизъм. Подетите мерки, най-вече в сферата на възобновяемата енергия, са много показателни за намеренията на българските власти. Времето ще покаже дали тези намерения ще се реализират... За да има стабилност, нужно е разнообразие на източниците. Това се оказва проблем за региони като Южна Америка. Там цените са високи въпреки наличието на местни залежи и производство, тъй като диверсификацията липсва“, допълни изпълнителният директор на АЕS България.

Третото издание на Coface Country Risk Conference в България се осъществява с медийното партньорство на Investor.bg и телевизия и радио Bulgaria On Air. Модератор на събитието е Дориана Ранкова, автор и водещ на Investbook. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Развитието на енергетиката следва да започне с:1. Пълна ситуационна запознатост на населението с лъжите и манипулациите на мафията на изкопаеми горива.2. Ситуационна запознатост на населението с лъжите и манипулациите на ядреното лоби - колко действително 'евтина' е атомнана енергия и кой, как и къде отработва ядрени отпадъци.3. Ситуационна запознатост на населението с лъжите и манипулациите на Топлофикация -кой какви сметки надписва и защо Т. си осребряват енергияна от слънцето като системно фалшифицират температурата на околната среда.Всички се занимават със саниране на панелки -защо не се започне със саниране на училища, болници, общински администрации, държавни фирми и предприятия. Хората са наясно, че колкото и да си санират жилищата Топлофикация винаги може да им надпише някаква канибалска сметка.По-нататък следва обективен анализ на видовете енерго-източници, вкл. и анализ по веригата за доставки -защо газта която купуваме от Р-я е със 70% по-скъпа от тази, която купува Г-я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още